Harry Botschuijver. 100% stemming op ieder feest

Harry Botschuijver was humorist, conferencier, tekstdichter, uitgever, zanger en feestarrangeur. En hij was de grootvader van André Hazes. 

De smartlap Eenzame Kerst stond december 1976 binnen twee weken op nummer 1. Het was het debuut van volkszanger André Hazes. Zijn neef Tonny Le Roy had hem een melodietje voorgespeeld en naar eigen zeggen schreef Hazes daar ‘in een half uur’ een tekst op. Hij was geïnspireerd door een gesprek met een caféganger, die hem had verteld dat hij in de gevangenis had gezeten en dat zijn vrouw er toen met een ander vandoor was gegaan. In de stormachtige carrière die volgde, getekend door drank en huwelijksproblemen, werd André Hazes wel eens gevraagd van wie hij zijn talent had. Zijn vader, Joop Hazes, had een clowns-act op feestavondjes. Er werd gezegd dat hij eigenlijk zanger had willen worden, maar dat hij noodgedwongen schilder, tramconducteur, glazenwasser en barkeeper was – en alcoholist.  

Hazes’ moeder Miep zou – volgens André – een goede stem hebben gehad. Ze zong Amsterdamse liedjes en Italiaanse wijsjes van de radio, met een eigen tekst. In 1977, in de roes van zijn eerste succes, zei Hazes dat zij zou meezingen op de kerst-lp die hij dat jaar wilde maken. Het talent kwam dus van moederskant.  

In 1980 schreef het AD: ‘Het schrijverstalent heeft André Hazes van zijn opa, de niet zo erg bekende Amsterdamse tekstdichter Harry Botschuijver. “Dat zegt mijn oma tenminste. In ieder geval rijm en dicht ik alsof het niks is.”’ Een paar jaar later herhaalde Hazes dat nog eens tegen De Telegraaf: ‘Ik ben natuurlijk wel muzikaal, dat heb ik waarschijnlijk van m’n moeder, die zingt ook goed en vooral van m’n opa en opoe, die vroeger, in de tijd van Louis Davids, een variété hadden. Een soort cabaret. Harry Botschuijver heette m’n opa; oudere Amsterdammers kennen ‘m misschien nog wel’.  

Verder lezen? Dit verhaal staat in ons komende nummer. Meld je vóór vrijdag 28 januari aan, dan ontvang ook jij voortaan Ons Amsterdam thuis.
 
Beeld: Trouwfoto van Arie Botschuijver (Harry Botschuijver) en Wil Oosterbaan.

Ontdek Ons Amsterdam

Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?

Meld je aan Arrow right Geef cadeau Arrow right
Delen:

Buurten:
Jordaan
Dossiers:
Amsterdammers
Jaargang:
Tijdperk:
1900-1950 1950-2000
Rubriek: