Groot nieuws - foto's uit het politiearchief

Van grote historische gebeurtenissen hebben we nogal eens een vastomlijnde visuele voorstelling. Neem de legendarische brand in 1929 van het Amsterdamse Paleis voor Volksvlijt: steeds weer worden dezelfde foto's gereproduceerd, meestal die destijds in weekblad Het Leven zijn gepubliceerd.
 

In het Amsterdamse politiefotoarchief zitten onbekende beelden, ook van zulke overbekende gebeurtenissen. Een politiefotograaf die uitrukte naar de ruïne van Sarphati's schepping op het Frederiksplein - of naar ander groot nieuws waarbij de politie onvermijdelijk een rol vervulde - keek anders dan nieuwsfotografen.

De politie collectie omvat niet louter lokaal nieuws

Zeker, ook hij bleek gefascineerd door de smeulende hopen verwrongen  ijzer en glas, maar hij had ook oog voor de getroffen ordemaatregelen bijvoorbeeld. En natuurlijk moest de hoofdcommissaris altijd prominent in beeld.

In deze aflevering een paar opzienbarende gebeurtenissen rond 1930, waarin we de grote wereld ons landje zien binnensijpelen. "Morgen," zo hield De Volkskrant vlak voor het bezoek van de befaamde luchtschip 'Graf Zeppelin' in 1929 zijn jeugdige lezers voor, "zullen velen iets zien dat ze niet gauw vergeten, en waar ze over tientallen jaren net over zullen spreken, als nu de oude menschen over de  'eerste locomotief."

Lees hier het complete artikel als PDF

Delen:

Buurten:
Centrum Jordaan Noord Oost West Zuid
Dossiers:
Politiek
Editie:
Augustus Juli
Jaargang:
1998 50
Tijdperk:
1900-1950
Rubriek:
Verhaal