Gratis: historische ornamenten voor op je huis

Honderden bouwfragmenten, zoals stenen guirlandes en geveltoppen, liggen al tientallen jaren in depots opgeslagen. Iedereen met een pand of met woningbouwplannen in Amsterdam kan vanaf vandaag zo'n restant van een historisch Amsterdams gebouw aanvragen voor hergebruik. 

Wil je je pand verfraaien, en zoek je naar authentiek Amsterdamse materiaal? Grijp dan nu je kans en maak je keuze uit de lange lijst beschikbare stukken op www.amsterdam.nl/bouwfragmenten. Daar is ook meer informatie te vinden over de soms heel bijzondere bouwfragmenten. Ze zijn ingedeeld in verschillende categorieën, waarbij de A en C-categorie een zogenaamde pluscategorie hebben: deze stukken zijn van extra waarde, bijvoorbeeld omdat er meer documentatie over is of omdat ze nog in relatief goede staat zijn. Voor plaatsing daarvan gelden natuurlijk extra strenge criteria. De afdeling Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam beoordeelt en begeleidt de herplaatsing. Tot 31 december 2019 kan een aanvraag worden ingediend bij [email protected] onder vermelding van ‘Bouwfragmenten’.

 

Het geveltoppenschandaal van 1947

Tegenwoordig worden de bouwfragmenten zorgvuldig behandeld, maar in 1947 was de schok groot toen men erachter kwam hoe liefdeloos Publieke Werken was omgesprongen met de oude geveltoppen die bij het Stedelijk Museum waren ondergebracht. Klik hier voor het artikel door onze vaste redacteur Marius van Melle.

 

Beeld: Henk Thomas

Delen:

Buurten:
Centrum
Dossiers:
Architectuur
Editie:
Oktober
Jaargang:
2019 71
Rubriek:
Actueel