Geertruida Grevelink-Hilverdink. De reddende engel van het treurspel

Geertruida Grevelink-Hilverdink was begin 19de eeuw een van Nederlands grootste tragediennes. Maar met voortdurende geldzorgen, permanent zwanger en vijf kinderen die jong overleden, was haar eigen leven soms ook een tranendal.  

Op 15 mei 1845 overlijdt de Amsterdamse politicus en publicist Samuel Iperusz Wiselius op 76-jarige leeftijd in zijn woning aan de Nieuwe Herengracht. Vijf maanden later, op zondag 5 oktober 1845, wordt in het Algemeen Handelsblad aangekondigd dat de boekhandelaren Jacobus Radink en Frederik Muller de omvangrijke bibliotheek van Wiselius op de veiling zullen brengen. Zijn collectie was bijzonder groot en omvatte alle grote klassieke auteurs, atlassen, handschriften, werken over geschiedenis, penningkunde, god- en rechtsgeleerdheid, verder boekenkasten leestafels en één schilderij.  

Dat laatste is merkwaardig, omdat Wiselius een omvangrijke en belangrijke schilderijenverzameling moet hebben gehad. In 1824 kwam de voormalige koning van Zweden Gustaaf IV Adolf nog speciaal naar de Nieuwe Herengracht om die te bekijken. Waar de verzameling is gebleven is onbekend. Mogelijk had Wiselius zijn schilderijen al voor zijn dood verkocht, op dat ene stuk na. 

Dat kwam in het bezit van Jan te Winkel, letterkundige, hoogleraar Nederlandse Taal aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schonk het in 1898 aan het Amsterdam Museum, dat het weer in bruikleen gaf aan de Stadsschouwburg. Daar hangt het nog altijd, op het grote Gijsbrechtbordes: ‘Portret van Geertruida Jacoba Hilverdink (1786-1827) in het karakter van Maria Stuart’, uit 1820, door Cornelis Kruseman. 

Wie was deze Geertruida Jacoba Hilverdink? Kom erachter in ons komende nummer. Meld je vóór vrijdag 28 januari aan, dan ontvang ook jij voortaan Ons Amsterdam thuis.
 

Ontdek Ons Amsterdam

Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?

Meld je aan Arrow right Geef cadeau Arrow right
Delen:

Dossiers:
Amsterdammers
Editie:
Februari
Jaargang:
Rubriek:
Markante Amsterdammers
Tijdperk:
1800-1900