Geen familie Doorsnee
Nee, een familie Doorsnee was het bepaald niet waarin René Oey (1953) ter wereld kwam. Hij beschrijft de Aziatische en Joodse afkomst van zijn grootouders, de onalledaagse levensloop van zijn ouders – de Chinees-Javaanse apotheker-kunstenaar Oey Tjeng Sit en de Joodse neerlandica Liesje de Vita – en het opgroeien van hun drie kinderen. Hijzelf is de oudste zoon en hij weet de familiegeschiedenis onopgesmukt en met gevoel te vertellen (lees ook: Ons Amsterdam 2020, 6 en 12).
Sinds 1958 woonde de familie Oey boven de apotheek aan de Prinsengracht aan de rand van de Jordaan. Het pand, de buurt, Amsterdam en hoe de beroeringen van de jaren zestig en zeventig hun weerslag hadden, komen in het boek tot leven. Openhartige beschrijvingen worden aangevuld met persoonlijke brieven en ontboezemingen van familieleden.
Tussen de vele zwart-wit foto’s staat er welgeteld één in kleur: een geschilderd familieportret op een ezel, gemaakt in 1982 door William Lindhout. Hij gaf het schilderij treffend de ironische titel Een doorsnee Amsterdamse familie. René Oey schreef een roerende vertelling over een ogenschijnlijk benijdenswaardig bohemienbestaan, dat met het overlijden van Sit en Liesje halverwege de jaren tachtig tragisch eindigde.
CAROLUS VAN DOORNEN April 2021
APOTHEEK OEY
Een Amsterdamse familiegeschiedenis
- René Oey
- Uitgeverij de Vita
- 320 blz.
- € 25,-
Delen: