Gebroeders De Hoop openen een hypermodern turngebouw

Thuis was het armoe troef. Maar Sam en Willem de Hoop werkten zich op. Ze lieten een turncomplex bouwen in de Maarten Jansz. Kosterstraat. Sam gaf er ook zelf les. Het ging mis toen Willem de goede naam van zijn broer misbruikte.

Zaterdagavond 27 januari 1906. In de Maarten Jansz. Kosterstraat wordt Turngebouw De Hoop feestelijk geopend. Twee zalen met turntoestellen en hypermoderne voorzieningen. Het nieuwste van het nieuwste: elektrische verlichting, centrale verwarming en stofvrije vloeren “volgens het Zweedse systeem ‘Scheja’”. Gymzalen en kleedruimtes op de begane grond, boven een ruimte voor massage en heilgymnastiek met bijbehorende koudwaterbaden en op de tweede verdieping nog een vergaderzaal en een sociëteitskamer met biljart.

Het gebouw is nog niet helemaal af, de kleedkamers moeten nog worden uitgebreid, maar “de oppervlakte valt bijzonder mee”, schrijft De Courant. De naam van het turngebouw verwijst naar de twee oprichters: de broers Willem en Sam de Hoop. Sam is gymnastiekleraar, turner en masseur; Willem is diamantslijper en koopman. Bij de opening houdt Willem een toespraak, waarna jongens en meisjes turnuitvoeringen geven onder leiding van Sam. “Schitterend”, vindt De Courant. Tot slot spreken bestuurders van een turnvereniging en de Amsterdamsche Turnbond woorden van dank en aanmoediging.

Willem (1869-1962) en Samuel Carel de Hoop (1871-1937) waren de jongste zonen van Joseph Benedictus de Hoop, hoornblazer bij de infanterie, en Mietje van Hesse, in een gezin met zeven oudere zussen. Willem was zeven en Sam vijf toen hun vader overleed en moeder met het hele stel van Leiden naar Amsterdam verhuisde, waar ze eerst in de Valckeniersstraat woonden en daarna in een kelderwoning in de Utrechtsedwarsstraat. Mietje, die niet kon schrijven, verdiende de kost als wasvrouw of ‘koopvrouw’. Toen de oudste dochters meer geld inbrachten, verhuisde Mietje met de jongsten naar de Pijp. Het gezin stond geregistreerd als Nederlands-Israëlitisch.

Verder lezen?

U vindt dit verhaal in het komende Maartnummer.

Nog geen abonnee? Meld u aan voor vrijdag 19 februari 16.00 en ontvang dit nummer thuis.

Delen:

Dossiers:
Architectuur Sport
Editie:
Maart
Jaargang:
Rubriek:
Verhaal
Tijdperk:
1900-1950