Francesco Giuseppe Borri: wonderdokter uit Milaan

Drie jaar slechts verbleef de Italiaanse charlatan Francesco Giuseppe Borri in Amsterdam. Maar in dat korte tijdsbestek liet hij een verpletterende indruk na. Ten koste van opgelichte erfgenamen, onbetaald personeel, overleden patiënten en een halfblinde hond.

Voordat Francesco Giuseppe Borri in februari 1661 Amsterdam aandeed, was zijn reputatie hem vanuit Den Haag vooruitgesneld. Een notaris had de bewijsvoering over de “ketterse verdorventheden” van de door de inquisitie in Milaan ter dood veroordeelde “excellentie Borri” vertaald en gepubliceerd. Met de titel ‘excellentie’ – gewoonlijk voorbehouden aan vorsten, en hoge diplomaten – liet de Italiaan zich in zijn nieuwe ballingsoord Amsterdam aanspreken. ‘Cavalier’, ridder, noemde hij zichzelf bij zijn inschrijving als burger op 12 april 1661. Vermoedelijk een verwijzing naar adellijke klassiek-Romeinse wortels.

Borri had op dat moment al het opzienbarende leven achter de rug van een loszinnige jongeman die zich ontpopte als religieuze visionair. Zoon van een Milanese geneesheer was hij in 1644 op zijn 17de naar Rome vertrokken, waar hij een opleiding volgde aan het jezuïetencollege. Volgzaam was hij niet: de jezuïeten wezen hem in 1650 de deur omdat hij rebelleerde tegen de rector. Hij vond een broodwinning in het geven van consulten over alchemie en geneeskunde aan de grote groep pelgrims in Rome. Verder leidde hij een losbandig leven, tot hij zich op een nacht bekeerde: in een visioen toonde het Opperwezen hem een palmtak met vurige stralen, als teken dat hij voorspellende gaven bezat. Hij, Francesco Giuseppe Borri, was een uitverkorene, een nieuwe profeet, met de aartsengel Michaël als zijn steun en toeverlaat. Als bewijs van zijn roeping kon hij een van diens veren tonen.

Verder lezen? U vindt dit artikel in ons Januari/Februarinummer.

Nog geen abonnee?

Meld je aan vóór vrijdag 15 januari 16:00 u., dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee

Ook leuk als cadeau!

Ontdek Ons Amsterdam

Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?

Meld je aan Arrow right Geef cadeau Arrow right
Delen:

Dossiers:
Amsterdammers
Editie:
Februari Januari
Jaargang:
Rubriek:
Markante Amsterdammers
Tijdperk:
1600-1700