In dit nummer
Piet van Eeghen en het Stedelijk Museum
Door Laura van Hasselt
De sociale en culturele projecten waar Christiaan Pieter ‘Piet’ van Eeghen (1816-1889) bij betrokken was vormen een onwerkelijk lange lijst. Het Prinsengrachtziekenhuis, de opvang van ‘Gevallen vrouwen en verwilderde jongens’ en het Vondelpark zijn slechts enkele voorbeelden. Maar ook stond hij aan de wieg van het Stedelijk Museum. Als oprichter van de Vereeniging met de Lange Naam vormde hij een sleutelfiguur in de vorming van 'eene openbare verzameling van Hedendaagsche Kunst te Amsterdam’.
Lees verder
Asterdorp: Van vervuiler tot rustige bewoner
Door Janna Toepoel
Tussen 1926 en 1938 worden Amsterdamse ‘asocialen’ ondergebracht in inrichting Asterdorp. Onder het strenge toezicht van een woningopzichteres krijgen de ‘ontoelaatbaren’ een ‘heropvoeding’. Een verblijf in Asterdorp is tijdelijk – zodra de heropvoeding is voltooid, worden de bewoners overgeplaatst naar een gemeentewoning. Waar die heropvoeding uit bestond, en hoe het eraan toeging in Asterdorp?
Lees verder
Peter Pontiac: Van underground tot graphic novel
Door Carolus van Doornen
Leven en werk liepen bij striptekenaar Peter Pontiac (1951-2015) in elkaar over. Hij was een geboren tekentalent en autodidact. Vanaf 1975 kreeg hij bredere bekendheid dankzij de Muziek Expres, dat elke maand opnieuw zijn kleurrijke prenten van popsterren paginagroot achterop plaatste. Als twintiger kwam Pontiac in Amsterdam te wonen, midden in de bloeiende kraakscene. Om van zijn drugsverslaving af te komen, vestigde hij zich in Bussum – later zou hij weer terugkeren naar de hoofdstad.
Lees verder
Onder onderwijzers: De ouders van W.F. Hermans
Door Sjoerd Karsten
In zijn autobiografische teksten schilderde W.F. Hermans een hard portret van zijn vader, de onderwijzer Johan Hermans (1879- 1967). ‘Eigenlijk was mijn vader tevreden met zijn middelmatige lot’. Vader Johan onderwees aan de Openbare Lagere School no. 45 aan het Karthuizersplantsoen. Daar leerde hij juf Rika Eggelte kennen, de latere moeder van W.F. Maar was Johan echt zo ambitieloos als zijn zoon hem afschilderde? In het februarinummer van Ons Amsterdam: de ouders van W.F. Hermans.
De Vaste Route van Bodil de la Parra
Door Ko van Gemert
Actrice en toneelschrijfster Bodil de la Parra neemt ons in het februarinummer mee naar haar Amsterdam. We beginnen op het Osdorpplein en volgen tramlijn 1, de ‘levensader naar de stad’. Langs De Meervaart, waar ze haar eerste popconcert zag, en langs toko Bandung op de Pieter Calandlaan, waar je vroeger ingrediënten kon kopen voor Indische gerechten. Bodil vertelt over opgroeien in een familie met meerdere culturele invloeden, en over de blik van de buitenstaander.
Het Flevohuis
Door David Geneste
Op 9 december 1971 verhuisden de eerste ouderen van het verouderde bejaardentehuis aan de Roetersstraat naar het splinternieuwe Flevohuis. Een juffrouw van 79: ‘We zijn in een sprookje terecht gekomen. Kijk eens wat een uitzicht.’ Een eigen wooneenheid met keukenblok en toilet, voorzien van de modernste gemakken, zoals centrale verwarming, telefoon- en televisieaansluiting, huisomroep en een alarmsysteem voor acute hulp. Toch was niet iedereen even enthousiast. In ons februarinummer lees je meer.
Jan van der Heyden en de slangbrandspuit
Door Louis Ph. Sloos
Vandaag is het exact driehonderd jaar geleden dat in Amsterdam voor het eerst een slangbrandspuit werd ingezet. Uitvinder was multi-talent Jan van der Heyden, ‘de Leonardo da Vinci van het Noorden’. Samen met zijn broer Nicolaas construeerde hij de “lange en buigelijke buis, om hare gedaente een Slang genaemt”. Met zijn langdurige en forse straal konden effectiever dan ooit branden geblust worden.
Lees verder
En verder:
- Stadsnieuws
- Column van Felix Rottenberg
- Hier gebeurde het Bloed in het Pintohuis
- 50 & 25 jaar geleden
- Column van Guus Luijters
- Amsterdamse Akten Slaafgemaakte Pool in een ‘vrij lant’
- Verschenen
- Komt dat zien
- Fijn dat u meeleest