Februarinummer 2023

In dit nummer

Piet van Eeghen en het Stedelijk Museum

Door Laura van Hasselt 

De sociale en culturele projecten waar Christiaan Pieter ‘Piet’ van Eeghen (1816-1889) bij betrokken was vormen een onwerkelijk lange lijst. Het Prinsengrachtziekenhuis, de opvang van ‘Gevallen vrouwen en verwilderde jongens’ en het Vondelpark zijn slechts enkele voorbeelden. Maar ook stond hij aan de wieg van het Stedelijk Museum. Als oprichter van de Vereeniging met de Lange Naam vormde hij een sleutelfiguur in de vorming van 'eene openbare verzameling van Hedendaagsche Kunst te Amsterdam’.
Lees verder

Asterdorp: Van vervuiler tot rustige bewoner 

Door Janna Toepoel 

Tussen 1926 en 1938 worden Amsterdamse ‘asocialen’ ondergebracht in inrichting Asterdorp. Onder het strenge toezicht van een woningopzichteres krijgen de ‘ontoelaatbaren’ een ‘heropvoeding’. Een verblijf in Asterdorp is tijdelijk – zodra de heropvoeding is voltooid, worden de bewoners overgeplaatst naar een gemeentewoning. Waar die heropvoeding uit bestond, en hoe het eraan toeging in Asterdorp?
Lees verder

Peter Pontiac: Van underground tot graphic novel 

Door Carolus van Doornen  

Leven en werk liepen bij striptekenaar Peter Pontiac (1951-2015) in elkaar over. Hij was een geboren tekentalent en autodidact. Vanaf 1975 kreeg hij bredere bekendheid dankzij de Muziek Expres, dat elke maand opnieuw zijn kleurrijke prenten van popsterren paginagroot achterop plaatste. Als twintiger kwam Pontiac in Amsterdam te wonen, midden in de bloeiende kraakscene. Om van zijn drugsverslaving af te komen, vestigde hij zich in Bussum – later zou hij weer terugkeren naar de hoofdstad.
Lees verder

Onder onderwijzers: De ouders van W.F. Hermans

Door Sjoerd Karsten  

In zijn autobiografische teksten schilderde W.F. Hermans een hard portret van zijn vader, de onderwijzer Johan Hermans (1879- 1967). ‘Eigenlijk was mijn vader tevreden met zijn middelmatige lot’. Vader Johan onderwees aan de Openbare Lagere School no. 45 aan het Karthuizersplantsoen. Daar leerde hij juf Rika Eggelte kennen, de latere moeder van W.F. Maar was Johan echt zo ambitieloos als zijn zoon hem afschilderde? In het februarinummer van Ons Amsterdam: de ouders van W.F. Hermans. 

De Vaste Route van Bodil de la Parra 

Door Ko van Gemert 

Actrice en toneelschrijfster Bodil de la Parra neemt ons in het februarinummer mee naar haar Amsterdam. We beginnen op het Osdorpplein en volgen tramlijn 1, de ‘levensader naar de stad’. Langs De Meervaart, waar ze haar eerste popconcert zag, en langs toko Bandung op de Pieter Calandlaan, waar je vroeger ingrediënten kon kopen voor Indische gerechten. Bodil vertelt over opgroeien in een familie met meerdere culturele invloeden, en over de blik van de buitenstaander. 

Het Flevohuis 

Door David Geneste 

Op 9 december 1971 verhuisden de eerste ouderen van het verouderde bejaardentehuis aan de Roetersstraat naar het splinternieuwe Flevohuis. Een juffrouw van 79: ‘We zijn in een sprookje terecht gekomen. Kijk eens wat een uitzicht.’ Een eigen wooneenheid met keukenblok en toilet, voorzien van de modernste gemakken, zoals centrale verwarming, telefoon- en televisieaansluiting, huisomroep en een alarmsysteem voor acute hulp. Toch was niet iedereen even enthousiast. In ons februarinummer lees je meer. 

Jan van der Heyden en de slangbrandspuit

Door Louis Ph. Sloos   

Vandaag is het exact driehonderd jaar geleden dat in Amsterdam voor het eerst een slangbrandspuit werd ingezet. Uitvinder was multi-talent Jan van der Heyden, ‘de Leonardo da Vinci van het Noorden’. Samen met zijn broer Nicolaas construeerde hij de “lange en buigelijke buis, om hare gedaente een Slang genaemt”. Met zijn langdurige en forse straal konden effectiever dan ooit branden geblust worden.
Lees verder

En verder:

  • Stadsnieuws
  • Column van Felix Rottenberg
  • Hier gebeurde het Bloed in het Pintohuis
  • 50 & 25 jaar geleden
  • Column van Guus Luijters
  • Amsterdamse Akten Slaafgemaakte Pool in een ‘vrij lant’
  • Verschenen
  • Komt dat zien
  • Fijn dat u meeleest