Februarinummer 2022

Het nieuwe jaar heeft mooie verhalen in petto!

Abonnees krijgen het komende nummer van Ons Amsterdam omstreeks 28 januari in de brievenbus! 
Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je vóór vrijdag 28 januari aan dan ontvang ook jij dit nummer thuis.

JA GRAAG

IK GEEF ONS AMSTERDAM CADEAU

De opa van André. 100 % stemming op ieder feest  

Door Martin Maas

André Hazes had zijn talent niet van een vreemde. Vooral zijn grootvader van moeders kant was een bijzonder figuur. Als Harry Botschuijver (1898-1966) timmerde hij behoorlijk succesvol aan de weg als humorist, conferencier, tekstdichter, uitgever, zanger en feestarrangeur. Voor 25 cent verkocht Botschuijver via kantoorboekhandels en feestartikelenwinkels door het hele land de meest uiteenlopende komische voordrachten, met de garantie ‘100 % stemming op ieder feest’. 

 

Markante Amsterdammer: Geertruida Grevelink-Hilverdink

Door Wilfried Dierick 

Geertruida Grevelink-Hilverdink was begin 19de eeuw een van Nederlands grootste tragediennes. Ze debuteerde op 11 februari 1809 in de Stadsschouwburg in de titelrol van Olympia van Voltaire. Drie jaar daarvoor was ze getrouwd in Amsterdam met Jacobus Grevelink, zeeofficier. Ondanks haar successen op het toneel, was het leven van Grevelink-Hilverdink door voortdurende geldzorgen en vijf van de 12 kinderen die jong overlijden soms ook een tranendal.

 

‘Lees hier! en ween... hij is gevangen!’ 

Door Ruud Paesie

De beruchte inbreker Harmen Bakker was welbespraakt en wist altijd met een overtuigend alibi voor de dag te komen. Afbeeldingen bestaan er niet van hem, wel een signalement. Bakker was ‘bleek en mager van gelaat’. Lang wist hij aan de autoriteiten te ontkomen, totdat hij in 1834 na een inbraak op de vlucht werd gevloerd. Na zijn overlijden groeien zijn daden uit tot mythische proporties.

 

Gekaapt schip financiert kleuterschool  

Door Theo Bakker

Theo Bakker raakte geïntrigeerd door een artikel in het allereerste nummer van Ons Amsterdam, uit januari 1949. Dat ging over "Amsterdam's Welvaren" in de Berenstraat, de eerste bewaarschool van de stad. Het geld voor de stichting van dat schooltje kwam uit Engeland, uit Quakers-kringen. Bakker ontdekte dat de financiering van "Amsterdam's Welvaren" niet bepaald een gebaar uit pure liefdadigheid was geweest. Het geld was van een behoorlijk dubieuze herkomst en had alles te maken met een gekaapt schip een halve eeuw eerder.

 

Abonnees krijgen het komende nummer van Ons Amsterdam omstreeks 28 januari in de brievenbus! 
Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je vóór vrijdag 28 januari aan dan ontvang ook jij dit nummer thuis.

JA GRAAG

IK GEEF ONS AMSTERDAM CADEAU

 

Beeld: De gevel van Amsterdam's Welvaren in de Berenstraat.

 

 

Delen:

Editie:
Februari Januari
Rubriek:
Inhoud
Jaargang: