EXTRA herinneringen aan de jaren zestig

Watersnood 1960 LRIn ons juninummer publiceerden we een extra katern met herinneringen van lezers aan HUN jaren zestig, Dit als aanvulling op onze 'Sixties Special' van eind vorig jaar.
Helaas hadden we in ons juninummer geen ruimte voor alle inzendingen. Gelukkig hebben we deze website nog, zodat we u hier alsnog op die bijdragen kunnen vergasten.

 

Hier allereerst de inzending van mevrouw M. Auf dem Brinke-van Mouwerik:

 

 

"Voor ons begonnen de jaren zestig erg heftig. Op 14 januari brak er een dijk door bij zijkanaal H, ten noorden van Tuindorp Oostzaan. We waren genoodzaakt om onze inwoning bij mijn schoonouders te verlaten, terwijl mijn schoonouders ook een tijdlang niet in hun woning mochten. Wij hebben toen negen maanden lang bij mijn ouders gewoond, wat een ellendige situatie was.

 

Het heeft ons ontzettende moeite gekost om uit eindelijk een woning toegewezen te krijgen. De instanties wilden daar hun verantwoording niet voor nemen. Ook niet voor de doorbraak van de dijk, terwijl door een boer al menig keer daar een waarschuwing voor geweest was. De dijk was zwak.

 

Maar toen we eind september onze woning konden betrekken, hebben we bij de nieuwe aankopen ook gekozen voor een koelkast. Voor een tv kozen we nog niet. We werkten allebei en mijn man veel 'avonds.
Het bedrijf van mijn man verhuisde in 1962 naar Rotterdam en wij vertrokken uit Amsterdam begin 1963. In November 1963 kregen we onze dochter. Tijdens,mijn zwangerschap hebben we een TV aangeschaft. Waar we toen veel plezier van hadden.

 

Maar het beviel ons niet op onze derde bovenhuis. Het stonk er buiten. De was kon je niet buitenhangen .Om wat frisse lucht te kunnen happen, we naar Kethel het Beatrixpark). Een paar keer per week.
Uiteindelijk hebben we via een advertentie een woning gevonden in Gouda. Dat was een eengezinswoning en dat was een hele verbetering. Zo konden we onze dochter in een gezonde omgeving op laten groeien.

 

Dit was onze beleving van de eerste vijf jaar van die beroemde jaren zestig."

 

Delen:

Buurten:
Noord
Dossiers:
Amsterdammers
Editie:
Juni
Jaargang:
2014 66
Rubriek:
Verhaal
Tijdperk:
1950-2000