Expositie ‘Oostelijk Havengebied door de jaren heen’ in winkelcentrum Brazilië

Het Oostelijk Havengebied in Amsterdam heeft een lange en rijkelijke geschiedenis. In 1876 werd er gestart met het aanleggen van de eilanden van het Oostelijk Havengebied. Dit alles had te maken met de scheepsvaart die naar dit gebied trok, omdat de IJhaven onbereikbaar werd voor grote schepen door de aanleg van het Centraal Station.

Door de jaren heen kwam er steeds meer bedrijvigheid in het Oostelijk Havengebied. Er werden pakhuizen gebouwd, waar o.a. koffie en cacao werd opgeslagen.

In 1914 dienden de pakhuizen als tijdelijk onderkomen voor Belgische vluchtelingen. Het grootste opvangcentrum voor de vluchtelingen was loods L van de Stoomvaartmaatschappij ‘Nederland’ (SMN). Er was een ruimte voor bezinning en gebed, een polikliniek en grote slaapzaal waar mannen en vrouwen gescheiden sliepen.

De meeste loodsen zijn gesloopt of hebben een andere invulling gekregen. Voormalig cacaoloods Brazilië (van de Koninklijke Lloyd) is gedeeltelijk afgebroken en de spanten zijn bewaard gebleven, waar omheen een steviger gebouw omheen is gebouwd wat het huidige winkelcentrum Brazilie is. Dit unieke winkelcentrum werd in 1998 officieel geopend. Het huidige ontwerp is van architect Neutelings. Onder het volledige winkelcentrum bevindt zich een parkeergarage.

Loods 6 werd in 1900 gebouwd als overslag- en douaneloods voor de KNSM. Een deel van de loods was aankomst- en vertrekhal van de rederij. Een van de laatst overgebleven havenkranen staat aan de IJ-zijde van dit gebouw. Tegenwoordig is Loods 6 in gebruik als bedrijfsverzamelgebouw. Het oostelijke deel doet dienst als Open Haven Museum.

In 1921 werd het Lloyd Hotel geopend. Het Lloyd hotel is een imposant gebouw en tot op heden het éérste 1 tot 5 sterren hotel ter wereld.

Wilt u nog meer weten over de geschiedenis van het Oostelijk Havengebied?

De winkeliers van winkelcentrum Brazilië willen u hier graag meer over vertellen met een (gratis) expositie in het winkelcentrum (Oostelijke Handelskade 1065). Deze expositie is vanaf 17 juli t/m 29 augustus dagelijks te bewonderen in de passages van het winkelcentrum. In deze expositie laten wij u kennis maken met de geschiedenis van de omgeving.

Bent u in de buurt? Kom dan eens kijken naar deze prachtige expositie en loop een rondje door de wijk. U zult versteld staan van de architectuur van de omgeving en ook de historische panden die u nog steeds terug ziet (zoals het Lloyd Hotel). De expositie wordt u aangeboden door de winkeliers van winkelcentrum Brazilië.

Gebouw van de Koninklijke Hollandsche Lloyd, links gedeelte van De Gelria (stoomschip), circa 1920. Collectie Stadsarchief Amsterdam.

 

Delen:

Rubriek:
Tentoonstelling

Gerelateerd

De kring van Duitse en Nederlandse fotografen in de jaren dertig
De kring van Duitse en Nederlandse fotografen in de jaren dertig
Tentoonstelling 1 november 2019
Bewaard voor de stad - Stadsarchief Amsterdam, t/m 26 mei 2019, toegang gratis
Bewaard voor de stad - Stadsarchief Amsterdam, t/m 26 mei 2019, toegang gratis
Tentoonstelling 25 februari 2019
Het '700 centenboek' te zien in Centre Pompidou
Het '700 centenboek' te zien in Centre Pompidou
Tentoonstelling 25 februari 2019