Erfenis van de moord op Feikje de Haan

Waar heeft hij je gestoken?’

De gewelddadige dood van de 36-jarige Feikje de Haan, gescheiden moeder van twee kinderen, schokte de bewoners van de Spaarndammerstraat in december 1917. “Haar fout was dat zij speelde met mannen”, klonk het op het proces tegen de dader. Een eeuw later stelt haar achterkleinzoon het beeld bij aan de hand van foto’s en documenten.

Het fotoalbum toont een mooie, volslanke vrouw met een zachte blik onder een donkere haardos. In de ateliers van Geveke aan het Sarphatipark, Lukera op de Ceintuurbaan en Labohm op de Nassaukade liet ze zich in de jaren tien van de twintigste eeuw geregeld portretteren. Telkens gaat ze zorgvuldig en modieus gekleed. Op één foto draagt ze een kanten kapje met oorijzers, dat waarschijnlijk verwijst naar haar afkomst. Feikje de Haan heet ze, geboren in Leeuwarden op 20 mei 1881. Ze was pas 36 toen ze in de Amsterdamse Spaarndammerstraat met messteken om het leven werd gebracht. 

Haar achterkleinzoon Hans Pijst trof de foto’s aan in een koekblik onder de gootsteen van zijn vader, geruime tijd na het overlijden van Hans’ oma, de dochter van Feikje de Haan, Leeuwke Lucia van Feggelen. Zij was warm en inspirerend, maar nooit spraken ze over de moord. De vondst van de foto’s en enkele documenten zette Pijst op een speurtocht naar het verleden. Hij kent zo langzamerhand alle verslagen en hij heeft de processtukken gelezen. 

Het is moeilijk bijgedachten te vermijden onder het bekijken van de prachtige foto’s van zijn overgrootmoeder en zijn grootmoeder. Neem die van 20 mei 1912, haar 31ste verjaardag: Feikje, met de ogen bijna gesloten, is omringd door boeketten, als in een rouwkamer. Ze woonde sinds een halfjaar op de Hogeweg in de Watergraafsmeer. “Zij was op ’t gebied der liefde vrije begrippen toegedaan en deze stelden haar in staat een groot huis in die gemeente te bewonen”, heette het naderhand. Was ze een prostituee, vroeg Pijst zich af.

 

Verder lezen? Je vindt dit artikel in het komende decembernummer.

Meld je aan vóór donderdag 21  november 16:00 u., dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee

Ook leuk als cadeau!

 

Jessica Voeten

Decembernummer 2019

Delen: