Decembernummer 2020

THEMA: De annexaties van 1921

Op 1 januari 1921 werd Amsterdam vier keer zo groot. Die dag annexeerde de stad de gemeenten Nieuwendam, Ransdorp, Watergraafsmeer, Sloten en Buiksloot en kreeg er in één klap 35.000 inwoners bij. Zonder slag of stoot ging dat niet. De koppige Amsterdamse wethouder Wibaut, de “verrader” van Sloten, het “wilde gemeenteraadslid” van Watergraafsmeer – zij en vele anderen drukten een onuitwisbaar stempel op het annexatie-proces. De mooiste verhalen over deze cruciale periode in de geschiedenis van Amsterdam lees je in ons extra dikke decembernummer.

DE ANNEXATIES VAN 1921
De “verrader” van Sloten

Jan Loogman

Het landelijke Sloten heeft begin jaren ‘20 absoluut geen trek in annexatie door Amsterdam. Al was het maar omdat het zedelijk verval zal toenemen als het “gezonde platteland” verdwijnt. Maar dan is daar Willem Hendrik de Buisonjé, reclameman, onder-directeur van de Wereldbibliotheek. De Buisonjé is niet alleen wethouder in Sloten, maar ook lid van de Tweede Kamer. En daar bepleit hij, tot verbijstering van de Slotenaren, volledige annexatie. Wat dreef deze “verrader”?

DE ANNEXATIES VAN 1921
Waarom Nieuwendam viel voor Floor Wibaut

Janna Toepoel

Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog heerste overal in Nederland tekort aan voedsel. Maar de inwoners van het dorpje Nieuwendam zijn toch echt slechter af dan hun buren in Amsterdam. Het verschil, zeggen zij die het weten kunnen, zit ‘m in de “rooie” Amsterdamse wethouder Floor Wibaut. Wat doet hij anders dan het gemeentebestuur van Nieuwendam?

AMSTERDAMSE FAMILIEBEDRIJVEN
Dropmakers op de Looiersgracht 

Maarten Hell

Snoepfabrikant Klene, maker van Frujetta’s, Maagpepermunt, Ademin-pastilles en rolletjes zoute drop resideerde van 1914 tot 1986 op de Looiersgracht. De Klene’s zorgden goed voor hun medewerkers, maar wie snoep stal kon vertrekken. Johnny Kraaykamp kon erover meepraten.

DE VASTE ROUTE VAN…
Marian Donner 

Katja Kreukels

In het huis waar ze tot haar achtste woonde, zit nu een ‘experimental store’ van Ecco met sneakers. En dat is niet het enige wat er is veranderd. In Scheltema, het café waar Marian Donners vader, schrijveren schaker Jan Hein Donner, haar als peuter mee naar toe nam, is geen journalist meer te bekennen, ook niet nu het NRC is teruggekeerd naar de binnenstad. Gelukkig hebben we de anekdotes nog.

AMSTERDAMSE BUITENPLAATSEN
De pagode bij de Hartsvelderbrug 

Bart Seelemeijer & Koen Kleijn

In de 18e eeuw was de Watergraafsmeer een aaneenschakeling van lustoorden. Een van de opmerkelijkste bouwsels was de pagode bij de Hartsvelderbrug, die in 1769 in waterverf werd vastgelegd door Pieter Pietersz. Barbiers en nog tot halverwege de 19e eeuw in beschrijvingen voorkomt – niet langer als Chinese tempel, maar als “Turkse tent”. Wie bouwde hem?

 

Delen:

Editie:
December
Jaargang:
2020 72
Rubriek:
Inhoud