Decembernummer 2019

Het extra dikke winternummer van Ons Amsterdam!

In ons extra dikke winternummer besteden we aandacht aan de kwetsbare Amsterdammer door de eeuwen heen. Met onder meer deze artikelen:

Levenslang in het Dolhuis?

Wie in de 17eof de 18eeeuw aan een geestesziekte leed, was verloren. Hij of zij verdween voorgoed in de koude, donkere cellen van het Dolhuis. Dat is tenminste het beeld dat oprijst uit de verhalen. Maar dat beeld klopt niet, ontdekte Martje aan de Kerk.

 

De moord op Feikje de Haan (1917)

De gewelddadige dood van de 36-jarige Feikje de Haan, gescheiden moeder van twee kinderen, schokte de bewoners van de Spaarndammerstraat in december 1917. ‘Haar fout was dat zij speelde met mannen’, klonk het op het proces tegen de dader. Een eeuw later stelt haar achterkleinzoon het beeld bij aan de hand van foto’s en documenten.

 

De vaste route van een dakloze

Amsterdam telt 500 tot 1000 daklozen. Preciezere cijfers heeft de GGD niet. Ronald Cornelisse (50) is een van hen. Hij slaapt in een bootje, krijgt een daklozenuitkering en verkoopt Z!, de Amsterdamse straatkrant. Elke dag loopt hij van de Westlandgracht naar z’n standplaats bij de Albert Heijn op het Krugerplein. Hond Chiro is z’n maatje.

 

Enkeltje Santpoort

‘Hij is rijp voor een enkeltje Santpoort.’ Als dat van je werd gezegd, begreep elke Amsterdammer dat er een steekje bij je los zat. Van 1849 tot eind 20eeeuw was Santpoort (in Bloemendaal) hét psychiatrisch ziekenhuis voor Amsterdammers. Tienduizenden gingen door de fraaie poort. Harry Hosman over de geschiedenis van dit instituut, dat uitgroeide tot een soort Amsterdams dorp.

 

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee?

Meld je aan vóór donderdag 21 november 16:00 u., dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee

 

Junkieparadijs HUK (1974-1982)

Op de begane grond van een studentenpand in de Spuistraat was van 1974 tot 1982 het HUK (de Huis- en UitkeringsKamer). Zwaar verslaafden konden er overdag terecht om heroïne te gebruiken. Al snel kregen dealers als ‘Bolle Sjonnie’ het er voor het zeggen. Aimée Plukker over de hoogtijdagen van de heroïne-epidemie.

 

Slagersjongen wordt topwielrenner

Zijn vader wilde er niets van weten. Wielrennen was iets voor verwende jongetjes, niet voor een slagerszoon. En toch zou de slagerszoon heersen als een koning op de zesdaagsen, de klassieker Parijs-Roubaix winnen en een van de succesvolste wielerploegen aller tijden opzetten. Peter de Brock over het fenomeen Peter Post (1933-2011).

 

Nasi op de P.C. Hooft

Sebo Woldringh is 23 als hij in 1956 in de documentaire A midnight in Amsterdam van Bing Crosby Productions uitlegt wat een rice table is. Hij werkt dan met zijn moeder en oom in het fameuze Restaurant Bali in de Leidsestraat. Maar in 1969 komt er ruzie. Sebo wordt geschorst, neemt na een tip van Freddy Heineken, café De Posthoorn in de P.C. Hooft over en begint aan de achterkant Indonesisch restaurant Sama Sebo. Anne-Rose Mater-Bantzinger over een Amsterdams instituut.

 

De dodelijke mist van 1790

Plotselinge mist in de namiddag van oudejaar 1790 ontwrichtte de stad volledig. Toen de duisternis inviel, raakte menigeen het spoor bijster. Tallozen belandden in de gracht en voor het gloednieuwe gebouw van Felix Meritis schoot zelfs een koets het water in. Mensen verdronken. Achttien doden werden naar het Gasthuis gebracht en even zovele mensen raakten vermist. Nog heel veel meer werden er uit het koude grachtenwater gered.

 

En verder

  • Zorg voor dakloze Amsterdammers: de eerste jaren van HVO Querido (Est. 1904)
  • 1949: Eben Haëzer, ‘school voor havelooze kinderen’, bestaat 100 jaar
  • 1730: Waarzegster Janneke houdt spreekuur onder een brug aan einde van de Reguliersgracht
  • Columns van Guus Luijters en Felix Rottenberg 
  • Stadsnieuws
  • 50 & 25 jaar geleden
  • Hier gebeurde het
  • Verschenen
  • Komt dat zien

 

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee?

Meld je aan vóór donderdag 21 november 16:00 u., dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee

Ook leuk als cadeau!

Delen:

Dossiers:
Amsterdammers
Editie:
December
Jaargang:
2019 71

Gerelateerd

15 december: Wandeling & voorpremière 'Terug naar de Akbarstraat'
15 december: Wandeling & voorpremière 'Terug naar de Akbarstraat'
Actueel 10 december 2019
De vaste route van Ronald Cornelisse
De vaste route van Ronald Cornelisse
Vaste route 1 december 2019
De eerste jaren van HVO Querido, zorgorganisatie voor kwetsbare Amsterdammers
De eerste jaren van HVO Querido, zorgorganisatie voor kwetsbare Amsterdammers
Verhaal 1 december 2019