De Waag wordt weer even stadspoort van Amsterdam

EERSTE STENEN STADSMUUR HERDACHT

Jaar 1500 geldt als de (arbitraire) grenslijn tussen de middeleeuwen en de nieuwe tijd. Net daarvoor werd de eerste complete stenen stadsmuur van Amsterdam gebouwd, waarvan nog een paar restanten over zijn. De grootste daarvan is de Waag, in 1481 gebouwd als Sint Antoniespoort. Op en rond de Nieuwmarkt Iaat een enthousiaste jonge stichting begin september het Amsterdam van 500 jaar geleden herleven.

De muur die vanaf 1481 werd gebouwd, was niet de eerste omwalling van Amsterdam. Vlak na 1300 kreeg Amsterdam voor het eerst een aarden verdedigingswal. De Amsterdammers moesten die inclusief houten torens en bruggen voor straf in 1304 weer afbreken 1, maar vóór 1340 was Amsterdam in ieder geval weer een omwalde stad. Die wal was versterkt met houten palen: de 'scila-aminghe'. Een mooie naam voor een stichting ter promotie van middeleeuws Amsterdam, vond stadsgids Raoul Serrée.

Een werkelijke veldslag zal het niet worden; het moet wél leuk blijven

En zie, van 5 tot en met 8 september organiseert Serrées Stichting Sciltraminghe een 'Festival aan de Muur'. Op de Nieuwmarkt wordt aan weerszijden van de voormalige stadspoort zo'n 100 meter van de 15de-eeuwse stadsmuur herbouwd. Niet echt in steen, maar van afstand nét echt. Op zondag 5 september kan men bovendien getuige zijn van een (symbolische) aanval van de Geldersen, rond 1500 de grootste vijanden van de Amsterdammers.
 

Ter verdediging van de stad herleeft ook een vendel van de Kloveniersschutterij, waarvoor Serrée een stuk of 30 schutters van zestien tot 100 jaar wist te ranselen. Een werkelijke veldslag zal het niet worden; het moet wél leuk blijven. Het enige waarop de combattanten zullen aanvallen is een smakelijke schuttersmaaltijd aan de voet van de muur, na afloop van een sportieve boogschietwedstrijd.

Lees hier het artikel als PDF

De Waag wordt weer even stadspoort van Amsterdam

De Waag wordt weer even stadspoort van Amsterdam

De Waag wordt weer even stadspoort van Amsterdam

De Waag wordt weer even stadspoort van Amsterdam

Lees hier het artikel als PDF

Banner foto: Stadsarchief Amsterdam

Delen:

Buurten:
Centrum
Dossiers:
Architectuur
Editie:
September
Jaargang:
1999 51
Rubriek:
Archief
Tijdperk:
1500-1600 1600-1700 1700-1800 Middeleeuwen