De Vaste Route van Ruud Douma

Ruud Douma viert op 1 november zijn artiestenjubileum met de eenmalige show Dubbel en Dwars – 30 Jaar Dolly Bellefleur. We fietsen van zijn woning op Wittenburg naar het DeLaMar, langs het voormalige Anthony Theater, waar hij op 28 oktober 1989 als Dolly debuteerde. “Deze plek was mijn laboratorium.”

Entertainer, zanger en tekstschrijver Ruud Douma treedt al dertig jaar op als zijn hooggehakte alter ego Dolly Bellefleur. We ontmoeten elkaar op het Windroosplein, naast het monument voor in de Tweede Wereldoorlog omgekomen medewerkers van De Waarheid. Hij zingt bij het monument een stukje uit Jan Boerstoels lied De bokken en de schapenover onderdrukking en vervolging: Wat weet ik trouwens van mezelf/ Ik durf niet eens voorspellen/ Of ik dan zelf bereid zal zijn om mij te weer te stellen/ Als daar gevangenisstraf op staat/ Vernedering en pijn.Het lied staat sinds een paar jaar op zijn repertoire.

Naast het monument ligt een dooie duif. Hij schrikt: “Vanmorgen vloog ze nog. Maar kijk nou! Het is een duif zonder kop! Wie doet dat nou?” Een kraai landt naast de duif en plukt gretig aan het nekje. Hij wilde net gaan vertellen over de schietpartij begin vorig jaar in een buurthuis in de Kleine Wittenburgstraat, waarbij de 17-jarige Mohamed Bouchikhi omkwam. Douma zag vanuit zijn woning mannen in witte pakken: “Het was net een aflevering van CSI.” Hij merkt dat er minder contact is onder bewoners dan toen hij in 1992 naar Wittenburg verhuisde. “Ik blijf buurtbewoners op straat groeten”, zegt hij. “Helaas schrikken sommige mensen daarvan. Of ze reageren agressief. Maar mijn Egyptische buurman Mohamed rijdt Dolly regelmatig in vol ornaat naar optredens. Ook naar de Canal Parade.”

 

Het hele artikel lezen? Je vindt het in ons Oktobernummer, dat 4 oktober verschijnt. 

Dit nummer niet missen? 
Profiteer van 50% introductiekorting én welkomstcadeaus

MELD JE NU AAN!

Delen: