De vaste route van Aart Staartjes

In de klas bij de échte Meneer Aart

Er was weinig vreugde aan het huwelijk van zijn ouders. Zijn vader had angst om te leven en zijn moeder lachte vrijwel nooit. Toch had Aart Staartjes een leuke jeugd in oorlogstijd op Nieuwendammerdijk 417. Op het landje voor de deur maakte hij forten en groef hij valkuilen voor de ‘vijand’; de jongens van het Blauwe Zand - die daar natuurlijk nooit invielen. Naar school in de Wognumerstraat was daarentegen minder fijn.
 

062006_RouteWonen aan de dijk was best chic, maar de familie Staartjes was eigenlijk niet chic. Toen vader eens voor een klusje bij een notabele schuin aan de overkant kwam, werd hij – pet in de hand - ontvangen door diens vrouw. “En die was heel deftig. Zij vroeg dan: ‘Werkman, blieft u een worteltje?’ Die lagen uitgestald op een bordje.” Senior was een kleine aannemer en stemde rood – als een van de weinigen aan de dijk. En dat had consequenties. Zo vermoedt Staartjes dat zijn vader daarom geen lid mocht worden van het Baasjesfonds, een solidariteitsfonds dat door een aantal middenstanders op de dijk was opgericht.
“De arbeiders uit de oude volkswijken die in de nieuwbouw achter de dijk waren getrokken, díé waren rood. Tijdens de verkiezingen hingen de ramen in de Wognumerstraat volgeplakt met affiches voor de PvdA en op 1 mei hing in de hele straat de rode vlag uit.” Zover ging vader Staartjes niet, maar zijn politieke voorkeur stond wel op wat gespannen met de christelijke geloofsovertuiging van zijn moeder. “Toch werd er tijdens de oorlog bij ons thuis wel gebeden, voor een behouden afloop. Maar ik dorst niet te controleren of mijn vader meedeed, want dan moest ik mijn ogen opendoen.”
Het uitbreken van de oorlog ging niet onopgemerkt voorbij. “Overbuurman Walsma kwam zijn huis uit en riep, lopend over de dijk: ‘Ik condoleer u allen.’” Staartjes is er nog van onder de indruk – misschien nog wel meer dan van die twee zware bommen die in 1944 tegenover het ouderlijk huis vielen. “Ze maakten een gierend geluid, dus je hoorde echt dat ze naar beneden kwamen. Mijn moeder zette snel alle ramen open – tegen de luchtdruk, zei ze, ik had geen idee wat dat was – en trok mij onder tafel.” De ramen bleven heel, in tegenstelling tot die bij de buren.

Een groot taboe
Naast het ouderlijk huis loopt een paadje naar achteren, waar vroeger de timmerloods van vader Staartjes stond. Daar schuilden een paar jongens die de Arbeidseinsatz probeerden te ontlopen. Tijdens een razzia in 1943 ontsprongen ze de dans. “De Duitsers hadden de dijk afgezet en kamden elk huis uit, op zoek naar jonge mannen. Maar mijn vader en zijn onderduikers waren er die dag toevallig niet.” Senior had overigens wel een ontsnappingsroute gemaakt: in de timmerloods voerde een luik naar het erf van groenteman Struis op nummer 421. Die had een Duitse vrouw én Duitse sympathieën. “Mijn vader dacht dat de Duitsers nooit zouden bedenken dat er bij een Duitse onderduikers zouden zitten.” Struis wist van niks.
Struis had een herdershond, die op een dag blaffend en grommend achter een vrachtauto van het Rode Kruis aanholde. “Plots ging de achterdeur van die wagen open en kwam er een Duitse soldaat met geweer tevoorschijn. Hij schoot op die hond.” Het incident veranderde Staartjes wereldbeeld ingrijpend. “Ik dacht: dat Rode Kruis is niet te vertrouwen. En dat denk ik nu eigenlijk nog.”
We naderen nummer 431, waar destijds de familie Budding woonde. Zoon Jan zat, samen met Wiet Abercrombi van de bakker op 357, in het verzet. Op een dag werd Wiet getipt door Theo Dijkman, de secretaris van de gemeentesecretarie op nummer 327, dat de Duitsers het gebouw in beslag gingen nemen en daarmee dus ook het bevolkingsregister. Jan en Wiet verdonkeremaanden de registers en verstopten ze in een hooiberg. “Zij waren ware helden, maar echte helden hoor je niet. Rond de bevrijding kwamen die jongens van de Binnenlandse Strijdkrachten, die deden wel belangrijk en claimden dat zij het échte verzet waren.”
Op het stoepje van 431 hoorde Aart voor het eerst van de broer van Jan hoe het er in Nederlands-Indië écht toeging. “Hij was daar militair geweest en vertelde hoe ze die kampongs in de fik staken en de mensen die er uit kwamen rennen neerschoten. Ik kon met dat verhaal niet thuiskomen, want dat was zo vlak na de oorlog een groot taboe. Dan had ik te horen gekregen dat die Budding een verderfelijke communist was.”

‘Die meester had niks met kinderen’
Om de hoek van de kerk, waar Aart altijd op het muurtje zat, steken we via de Beemsterstraat het Rioolpad in, waar de jeugd niet van de appels- en perenbomen in de tuin van meneer Dijkman af kon blijven.
We slaan de Wognumerstraat in en stuiten bij het Wognumerplantsoen op een groot, uit oranje baksteen opgetrokken gebouw. In de linkerhelft was de openbare Wognumschool gehuisvest, waar Staartjes in 1944 heen moest. Maar de Duitsers hadden het gebouw gevorderd. Na de bevrijding kreeg Staartjes nog even respijt omdat er Canadezen in het schoolgebouw trokken, maar in 1947 was het echt zo ver. En het viel hem niet mee. “Er was altijd zo’n wedstrijd aan de gang van wie is de knapste en ik was niet zo’n goede leerling.”
De Nederlandse jeugd hield er wel ‘meneer Aart’ aan over. Deze creatie van Staartjes is gebaseerd op meester de Boer. “Geen aardige man, wel een indrukwekkende en altijd gekleed als een ambtenaar: in bruin pak met aktetas. “Hij was socialistisch en voorzitter van de Natuurvrienden, een heel idealistische man. Maar hij kon geen les geven, hij had niks met kinderen. Tijdens zangles liep hij bijvoorbeeld met grote passen tussen de banken door en baste: DOORZINGEN!”
Liever speelde Staartjes bij zijn vriendje Marcel Cousant. Zelf nam hij niet graag vriendjes mee naar huis – hij geneerde zich voor zijn zwaar gehandicapte zusje. Haar geboorte betekende een zware domper op zijn jeugd. “Ik heb vaak gedacht: was ze maar dood. Haar situatie was uitzichtloos en mijn ouders leden er erg onder.” Bij Marcel in de Stompetorenstraat 6 was het tenminste gezellig.

Tekst: Marcella van der Weg
Juni 2006

 

Fotograaf: Hans van den Boogaard

Delen:

Buurten:
Noord
Dossiers:
Amsterdammers
Editie:
Juni
Jaargang:
2006 58
Rubriek:
Vaste route
Tijdperk:
1900-1950 1950-2000 Vanaf 2000