De politiepost van Buiksloot
Voordat de annexatie van de gemeente Buiksloot een feit was, bouwde de Dienst der Publieke Werken van Amsterdam een politiepost aan de Buiksloterweg, bij de Voorhaven van het Noordhollandsch Kanaal. Het verkeer door de sluizen was natuurlijk in hoofdzaak op weg naar of afkomstig uit Amsterdam – vandaar dat de stad er politietoezicht wilde uitoefenen. Feitelijk lag de post dus net buiten de gemeentegrens.
Het gebouwtje werd 1915-1916 opgetrokken in de Amsterdamse School-stijl, die de gemeente bij veel openbare gebouwen toepaste. De architect stemde het gebouwtje in omvang en uitvoering af op de ‘landelijke’ traditie van Buiksloot en Waterland, waar de huizen traditioneel van hout waren. De plattegrond bestaat uit twee in elkaar geschoven vierkanten. De basis is van bakstenen, met daarboven een houten beschot, dat nu wit is geschilderd maar oorspronkelijk donkergroen was. In latere nieuwbouwprojecten in Amsterdam-Noord rond het Purmerplein en in Vogeldorp werd die ‘landelijke’ stijl ook gevolgd.
Het bureau had een agentenkamer, een kamer voor de postcommandant, een fietsenbergplaats en twee cellen. Typerend zijn de twee schoorstenen, deels met lood bekleed. Extra luchtkanalen in het tussenstuk zorgden voor de zuurstofvoorziening in de twee arrestantenkamertjes. Het pand is verbouwd tot woonhuis, maar in het interieur zijn de twee cellen met hun zware sloten bewaard gebleven.
Koen Kleijn
Beeld: Foto uit 1922 van Jacobus van Eck, Stadsarchief Amsterdam
December 2020
Delen: