De overlevende. De Perenboom

Hetty de Roode groeide op in de Watergraafsmeer. Als enige van haar Joodse familie overleefde ze de Duitse bezetting. De perenboom in de achtertuin staat er nog altijd. Om de zoveel jaar komt ze kijken.

De prachtige perenboom in onze achtertuin staat vol in bloei, zoals elk jaar rond deze tijd. Voor een voormalige bewoonster van ons huis heeft deze perenboom een bijzondere betekenis. De man die ons het huis drie jaar geleden overdeed, vertelde dat er ooit een oude dame langs gekomen was die graag het huis en de perenboom wilde zien. Ze had er vroeger gewoond; hij had haar uitgenodigd binnen te komen. Ze best zou weer eens keer op de stoep zou kunnen staan, zei hij.

Een halfjaar na de verhuizing werden wij benaderd door Anita, de dochter van deze oude dame. De perenboom symboliseerde voor haar moeder, Hetty de Roode, iets heel belangrijks, vertelde zij: een laatste verbinding met haar ouders, broers en zus. Anita wilde daarom een foto van de hele familie maken, bij de perenboom. Als speciaal cadeau voor haar 85-jarige moeder. Op een zaterdagmiddag in het najaar kwamen zij langs.

Enige tijd later nam haar moeder contact met ons op. Ze was enorm blij met het fotocadeau en vroeg of ze de perenboom – en het huis – nog eens met eigen ogen kon komen zien. Hetty en haar man Rense kwamen langs. We dronken een kop koffie aan tafel, en zij deed haar verhaal. We hadden er eerder wel eens flarden van opgevangen. Zo wisten we bijvoorbeeld dat in de jaren dertig en begin veertig een Joods gezin een gelukkig leven had geleid in het huis waar wij nu woonden.

Verder lezen? U vindt het hele artikel in het komende Meinummer.

Wil je dit nummer niet missen, maar ben je geen abonnee (meer)? Meld je hier aan

Ontdek Ons Amsterdam

Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?

Meld je aan Arrow right Geef cadeau Arrow right
Delen:

Buurten:
Oost
Dossiers:
Amsterdammers
Editie:
Mei
Jaargang:
Tijdperk:
1900-1950
Rubriek: