De nota van Sally de Jong

Loe de Jong als oom was geen pretje, dat blijkt wel uit Had het anders gekund? Zeker als de vader van de auteur de tweelingbroer van die oom Loe is. Tweelingbroer Sally overleefde de Holocaust niet. Zijn zoon Abel werd eind 1940 geboren en kreeg na een gelukkige onderduik na de oorlog oom Loe als voogd. Een ideale voogd om de oorlog en het lot van je vader te doorgronden, zou je zeggen.

Niets bleek minder waar. Dat wisten we al van de documentaire Het zwijgen van Loe de Jong (2011). Maar Abel is het vooral te doen om een nota die zijn vader schreef, De ondergang van het Nederlandse Jodendom. Hij wil die onder de aandacht van een groter publiek brengen. Op de vele publicaties over dit onderwerp is de nota evenwel nauwelijks een aanvulling te noemen.

Het interessantst is de briefwisseling van Sally, arts in Westerbork, met zijn in Amsterdam achtergebleven vrouw Liesje. Er komt een wankel evenwicht tussen normaliteit en abnormaliteit uit naar voren. Liesje hoort in Amsterdam de overvalwagens rijden die Joden ophalen, Sally ziet de treinen met Joden vertrekken en er is ook nog tijd om over ditjes en datjes te schrijven.

DAVID BARNOUW

 

HAD HET ANDERS GEKUND?

De dramatische ondergang van Sally, de tweelingbroer van Loe de Jong

- Abel de Jong

- Uitgeverij van Praag

- ISBN 9789049026189

- 276 blz.

- € 20

 

Maartnummer 2020

Delen:

Editie:
Maart
Jaargang:
2020 72
Rubriek:
Recensie

Gerelateerd

Het raadsel Stanley Hillis
Het raadsel Stanley Hillis
Recensie 1 maart 2020
Levenslustige ‘wonderdokter’
Levenslustige ‘wonderdokter’
Recensie 1 maart 2020
‘Breng terug, Schurk!’
‘Breng terug, Schurk!’
Recensie 1 maart 2020