De Nederlandse Ali

Bijna twintig jaar leefde Alex Blanchard het leven van een topsporter. Maar daar kwam op 13 september 1991 een einde aan, na een knock-out in zijn duel om de Europese titel. Die avond besefte ‘de Nederlandse Ali’ dat hij als 33-jarige profbokser geen kans meer zou krijgen op een nieuw titelgevecht.  

 

Teleurgesteld gooide hij zijn sporttas in de kast. Maar al snel overheerste een gevoel van vrijheid, leert zijn autobiografie Vechter: ‘Ik gooide alle remmen los en ging feestvieren alsof het de laatste week van mijn leven was.’ Opeens verdiende hij meer ‘big money’ dan met boksen, met dank aan zijn warme contacten met de Amsterdamse penozewereld.  
Maar bergen geld, mooie vrouwen en snelle auto’s alleen maken niet gelukkig. Blanchard inkomsten raakten op. Hij kwam in financiële problemen, werd veroordeeld voor verduistering en belandde in een scheiding.  

Inmiddels heeft hij als personal trainer zijn leven weer op de rit. Zonder veel wrok kijkt hij terug op zijn handel en wandel. Wel spijt heeft hij van het feit dat hij de grootheid van Muhammed Ali nooit heeft bereikt. ‘Wat zou het mooi zijn geweest met zo’n postuur te mogen boksen.’ 

PETER DE BROCK 

Vechter 
Alex Blanchard 
- Uitgeverij De Kring 
- 228 blz. 
- € 21,50 

Delen:

Dossiers:
Sport
Editie:
Februari
Jaargang:
2022 74
Rubriek:
Recensie
Tijdperk:
1950-2000