De man van de Tropentoren

Tjeerd Dijkstra (geboren en getogen in Amsterdam-Zuid, 1931) heeft zich op velerlei manieren beziggehouden met de naoorlogse bouwkunst. Zijn eerste eigen opdracht kreeg van een oom die directeur was van het Koninklijk Instituut voor de Tropen: een ‘logeergebouw’ voor ontwikkelingsvrijwilligers. Het werd een hoge hoteltoren van tien verdiepingen, met wijds uitzicht over het Oosterpark. Hierna mocht hij Tropeninstituut zelf onder handen nemen – onder andere een nieuwe ingang – en tekende hij ook een nieuw ‘kindermuseum’ en het schouwburgje Soeterrein (Tropentheater).

Vanaf 1986 was Dijkstra ‘supervisor’ van de zuidelijke IJ-oever, indertijd een kilometerslang wildwestgebied. Hij plaatste wetenschapsmuseum NEMO óp de pier van de IJtunnel en schoof de Italiaan Renzo Piano naar voren als architect. Niet in alles kreeg hij zijn zin: plannen voor een ondergronds busstation bij het CS liepen spaak.

Tussendoor was hij vele jaren voorzitter van het stichtingsbestuur van DeGroene Amsterdammer. Hij promoveerde alle werknemers en vaste medewerkers tot medebestuurslid en zorgde ervoor dat na bijna een halve eeuw er weer een hoofdredacteur kwam (Martin van Amerongen). 

MAARTEN HELL

 

TJEERD DIJKSTRA, 1931. 

Architect, rijksbouwmeester, hoogleraar

- David Keuning

- Uitgeverij Verloren

- ISBN 9789087047375

- 303 blz.

- € 29,-

 

Maart 2019

Delen:

Editie:
Maart
Jaargang:
2019 71
Rubriek:
Recensie

Gerelateerd

De Dam verbergt z'n pareltjes
De Dam verbergt z'n pareltjes
Recensie 1 april 2019
Een monument onder het IJ
Een monument onder het IJ
Recensie 1 maart 2019
Grillig fotomodel
Grillig fotomodel
Recensie 1 maart 2019