'De kleinste ijsbaan van Europa'

Op 17 december 1981 ging het ijsbaantje op het Leidseplein open. Niemand minder dan André Hazes kwam de opening feestelijk inluiden. Honderd tot tweehonderd mensen zwierden die winter elke dag over het ijs, dat amper 20 bij 20 meter mat.

Deze 'kleinste ijsbaan van Europa', aldus Het Parool, was het initiatief van zeven horecaondernemers, die samenwerkten binnen de Coöperatieve Vereniging Het Leidsepleintje. Ze waren geïnspireerd door New York waar een soortgelijke mini-ijsbaan, in hartje stad, bij het Rockefeller Centre was geopend. De kosten: 350.000,- gulden.
 
Hun initiatief werd zo bijzonder gevonden dat de ondernemers van de gemeente 'de zilveren schaats' kregen, een spontaan ingestelde jaarlijkse wisselprijs. Dagblad Het Parool reikte De Paroliebollen uit, een onderscheiding voor mensen of ondernemingen die een bijzondere prestatie leverden. De voorzitter van Het Leidsepleintje kreeg honderd oliebollen en een grote ijstaart overhandigd.
 
Journalist Jan Blokker, die vantevoren in de Volkskrant uitvoerig had gemopperd dat het vast niets zou worden met de ijsbaan, kreeg ongelijk. Een nieuwe traditie was geboren, het ijsbaantje werd een jaarlijks terugkerend fenomeen. Tot 2016: toen maakte de herinrichting van het Leidseplein een eind aan het winterfeestje.
 
In 2017 verscheen een Ons Amsterdam-special over de geschiedenis van het Leidseplein, met daarin ook een artikel over de herinrichting.
 
Beelden: Frans Busselman, Stadsarchief Amsterdam
 

Ontdek Ons Amsterdam

Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?

Meld je aan Arrow right Geef cadeau Arrow right
Delen:

Buurten:
Centrum
Editie:
December
Rubriek:
Actueel
Tijdperk:
1950-2000