De kerstboom op de Dam

In 1846 plaatste bakker Nölken een kerstboom voor zijn winkel, op de Dam. Met deze reclamestunt stond de hij aan de wieg van een lange traditie: sindsdien staat er (bijna) elk jaar een de kerstboom op de Dam.

De boom van dit jaar is afkomstig uit het Duitse dorp Elsdorf. De spar is 21 meter hoog, en staat in een speciaal daarvoor ontworpen luik in de Dam. De 40.000 lichtjes die de takken sieren, werden twee weken geleden aangestoken door Jan Klaassen

Zo mooi als dit jaar is de kerstboom echter niet altijd. In 2004 krijgt Amsterdam een nogal armetierig exemplaar. De kerstboom op de Dam wordt dan niet geregeld door de gemeente, maar is onderdeel van een reclamestunt van Radio Noordzee. De den is tijdens het transport van de vrachtwagen gevallen, en heeft daar een nogal een verfomfaaid uiterlijk aan overgehouden.

In 2004 is er in de hele stad is nauwelijks iemand te vinden die een goed woord voor de arme kerstboom overheeft. ‘Kromme takken, kale plekken en een scheve top,’ schampert een verslaggever van Het Parool. Martin Bril spreekt in zijn column van ‘treurige boom, met goedkope lichtjes erin.’  Om de kale plekken te verhullen worden rondom de stam schijnwerpers geplaatst, die de boom in een onnatuurlijk groen licht plaatsen. Volgens het Algemeen Dagblad is het een ‘regelrechte aanfluiting’.

Radio Noordzee moet zelf ook toegeven dat hun spar ‘geen schoonheidsprijs verdient’. Als troost deelt het muziekstation duizend kleine bomen uit aan Amsterdammers met een kleine portemonnee. Zo leidt een lelijke kerstboom tot een mooie kerstgedachte.

Meer lezen over de Amsterdamse kersttraditie? Eerder verscheen in Ons Amsterdam een verhaal over ‘de zegetocht van de kerstboom’. 

Foto: De kerstboom op de Dam, in 1972 en 2021. 

Delen:

Buurten:
Centrum
Rubriek:
Actueel
Tijdperk:
Vanaf 2000

Gerelateerd

Tegen Huisbazen, Makelaars en hun Politieknokploegen
Tegen Huisbazen, Makelaars en hun Politieknokploegen
Actueel 15 september 2021
Van Amsterdam naar Zandvoort
Van Amsterdam naar Zandvoort
Actueel 3 september 2021
20 jaar legale liefde
20 jaar legale liefde
Actueel 31 maart 2021