De honderden speeltuintjes van Aldo van Eyck

Speeltuintjes met een betonnen zandbak, klimboog, duikelrekjes, klimhoepels en klimtrechter; als je er op let zie je ze nog veel door de stad, de speeltuinen van Aldo van Eyck (1918-1999). Voor menig Amsterdammer zijn ze zó normaal dat ze onzichtbaar zijn geworden, en dat terwijl het ze halverwege de vorige eeuw het boegbeeld waren van de openbare ruimte voor iedereen.

Speeltuinen in de stad waren tot 1947 meestal ommuurd en achter een loket, en daar wilde de Gemeente Amsterdam verandering in brengen. Amsterdam moest in alle buurten voorzieningen krijgen voor kinderen, zodat burgers met jonge kinderen ook met plezier in de stad konden blijven wonen. Tegelijkertijd waren de speeltuintjes van Van Eyck bedoeld om loze, slecht gebruikte grond te benutten. Gesloopte huizen, achterstallige steegjes en onbedoeld ruime bochten hadden plotseling een bestemming.

Sinds Van Eycks pensioen in 1978 zijn veel speeltuintjes gerenoveerd of gesloopt voor andere projecten. Ook is de stijl van van Eyck niet meer zo in trek waardoor de betonnen en stalen uitstraling van de speelelementen verouderd aanvoelen. Toch zijn er veel kinderen die nu momenteel opgroeien tussen de kenmerkende duikelrekjes en klimhoepels van van Eyck, waardoor het boegbeeld nog even het boegbeeld zal blijven.

 

Wil je meer lezen over Aldo’s speeltuinen? Lees dit artikel op https://onsamsterdam.nl/laat-de-kinderen-vrij-spelen

Bron: Stadsarchief Amsterdam, Mariniersplein over Dijksgracht 1955 

Delen:

Dossiers:
Architectuur
Tijdperk:
1950-2000

Gerelateerd

100 jaar interieur Amsterdam binnenstebuiten
100 jaar interieur Amsterdam binnenstebuiten
Archief 13 mei 2021
Column: Galerij 19
Column: Galerij 19
Column 1 september 2020
De Amsterdamse Toneelschool in de Marnixstraat
De Amsterdamse Toneelschool in de Marnixstraat
Verhaal 1 juli 2020