De eerste Ons Amsterdam Podcasts!

Al bijna 75 jaar schrijven wij over de geschiedenis van de stad, in ons prachtige tijdschrift, en nu gaan we er ook over praten. Dat lijkt ons leuk, want er zit aan die verhalen van ons altijd nog veel meer vast dan we in dat tijdschrift of op onze website kwijt kunnen.

Op 1 januari 1921 werd Amsterdam in één klap vier keer zo groot. De stad telde op die dag 35481 nieuwe Amsterdammers. Dit kwam door de annexatie van de gemeenten Nieuwendam, Ransdorp, Watergraafsmeer, Sloten en Buiksloot. De annexaties van 1921 zijn dit jaar het hoofdonderwerp van Open Monumentendag Amsterdam op 11 en 12 september, mede-initiatiefnemers van deze podcasts. Alle informatie, fietsroutes, artikelen en nog veel meer over die Annexaties vindt u op de website Buitenbuurten en Open Monumentendag.

In deze eerste twee afleveringen van onze podcasts nemen we u mee naar 1921, toen Amsterdam vijf buurgemeenten annexeerde (en een flink stuk van Nieuwer-Amstel). Daar was niet iedereen blij mee.

OnsAmsterdam Podcast 1

In de eerste podcast spreekt Harmen Betlehem, cafébaas, timmerman, gemeenteraadslid en brandweerman in de gemeente Watergraafsmeer: hij organiseerde een protest tegen de annexatie, een begrafenisstoet.

OnsAmsterdam Podcast 2

In de tweede podcast hoort u Willem van der Laan, herenboer van de boerderij Rijnhof aan de Sloterweg. Ook gemeenteraadslid, in Sloten: hij vertelt hoe de Gemeenteraad daar werd verraden door hun eigen wethouder, Willem de Buisonjé.

De monologen zijn fictie: deze zijn geschreven door Daan van Lieshout en Koen Kleijn, en uitgesproken door Harpert Michielsen.

Beeld: Links podcastmaker Gizelle Mijnlieff, Rechts Harpert Michielsen

Delen:

Dossiers:
Amsterdammers
Editie:
September
Jaargang:
Rubriek:
Inhoud
Tijdperk:
1900-1950