Cullinan maakte Asscher wereldberoemd

REUZENDIAMANT 90 JAAR GELEDEN GEKLOOFD

In de hele wereld begonnen op 10 februari 1908 de telexen te ratelen. Joseph Asscher had in de  Amsterdamse Tolstraat met succes de vuistdikke diamant Culinan gekloofd en die splijting van de 'miljoenensteen' betekende groot nieuws.
 

De enorme ruwe diamant was drie jaar eerder bij toeval ontdekt in een betrekkelijk nieuwe mijnschacht  in Pretoria. Op verzoek van koning Edward van Groot-Brittannië was de steen verzekerd voor drie miljoen gulden. maar de werkelijke waarde was vele malen hoger.
 

Het was een volstrekt unieke steen, de grootste en kostbaarste die ooit is gevonden

Her zijn stenen met een persoonlijkheid en de Cullinan is daarop geen uitzondering. Hij heeft de  fantasie geprikkeld vanaf her moment dat opzichter Frederik Wells de steen in een mijngang ontdekte "op 26 januari 1905 om precies 17.00 uur". Wells werkte de steen voorzichtig los en bracht hem naar  de directeur van de Premiermijn. sir Thomas T. Cullinan.

De Britten namen alle mogelijke veiligheidsmaatregelen voor het vervoer van de steen. Volgens een persbericht werd de Cullinan met een torpedojager van de Britse marine naar Amsterdam gebracht.

Lees hier het complete artikel als PDF

Cullinan maakte Asscher wereldberoemd

Cullinan maakte Asscher wereldberoemd

Cullinan maakte Asscher wereldberoemd

Lees hier het complete artikel als PDF

Banner foto: Stadsarchief Amsterdam

Delen:

Buurten:
Centrum
Dossiers:
Economie Kunst en Cultuur
Editie:
Februari
Jaargang:
1998 50
Tijdperk:
1900-1950
Rubriek:
Verhaal