In oude glorie: Herengracht 516 Opmerkelijk

Geschreven door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.     Juni 10, 2011    
3207   0   0   0   0   0

Tijdens bouwhistorisch onderzoek is een aantal bijzonderheden over de oorspronkelijke indeling en interieurafwerking van dit in 1684 gebouwde huis ontdekt. De bel-etage van het hoofdhuis wordt gekenmerkt door een brede vestibule direct achter de toegangsdeur, waarachter een smallere gang ligt die is geleed door de inbouw van het trappenhuis ter plaatse van de versmalling. De gang en vestibule bezitten een stucwerk overwelving met tongewelfjes en ribloze kruisgewelven, geornamenteerd met stucwerk rozetten.

Een bijzondere interieurafwerking werd aangetroffen op de eerste verdieping van het achterhuis. Op de balklaag van het zeventiende-eeuwse deel van het achterhuis was een rankenschildering aangebracht. De goudgele ranken waren geschilderd op een blauwe ondergrond, voorzien van rode biezen. Bijzonder is dat al rond 1700, kort na het schilderen van de decoratie (en in elk geval vóór de constructie van een stucplafond in de achttiende eeuw) een nieuwe afwerking werd aangebracht. Het betreft een geplakte, papieren decoratie. Op een lichte ondergrond zijn uitgeknipte motieven en biezen geplakt volgens een alternerend decoratieschema; om en om was op de balken een ander motief aangebracht. Een fragment van de decoratie is meegenomen voor nader onderzoek, de overige restanten blijven bewaard achter een nieuw verlaagd plafond.

Tekst: Jos Smit

April 2002

Jos Smit is architectuurhistoricus en medewerker van Bureau Monumentenzorg Amsterdam. Met bijdragen van Ronald Glaudemans en Freek Schmidt, Bureau Monumentenzorg Amsterdam.

Zie voor meer informatie www.bmz.amsterdam.nl

Powered by JReviews