In oude glorie: Eiken kamer Opmerkelijk

Geschreven door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.     Juni 10, 2011    
3325   0   0   0   0   0

Onder de verflagen en achter de behangetjes van Reguliersgracht 63 werd onlangs een waardevol negentiende-eeuws interieur ontdekt.

Het is één van de twee opmerkelijke pandjes die architect Isaac Gosschalk (1838-1907) ontwierp aan de Reguliersgracht voor het timmerbedrijf Z. Deenik & Zn. Op nummer 57-59 verrees in 1879 een werkplaats met woonhuis geïnspireerd op de architectuur van Duitse middeleeuwse woonhuizen. In 1882 werd even verderop een kantoor annex woonhuis gebouwd voor de directeur. Reguliersgracht 63 heeft een zeer originele vormgeving, met een – voor Gosschalk karakteristieke - vermenging van rode baksteen met zandstenen speklagen en blokken, en onder andere invloeden uit de houtbouw en de tuinkoepelarchitectuur. Een belangrijk deel van de oorspronkelijke afwerking is nog aanwezig, waaronder lambriseringen, haardpartijen, plafonds en glasdeuren met geëtste afbeeldingen van de beroemde bouwmeesters Hendrick de Keyser en Jacob van Campen. Enkele jaren geleden begon Stadsherstel aan het herstel en de restauratie van fundering, casco en gevel. Sinds het najaar van 2001 wordt het interieur onder handen genomen. Tot de vele verrassingen die dat opleverde hoort de eerste verdieping waar, onder andere, de lambrisering en de balklaag zijn gedecoreerd met een geschilderde eikenimitatie met een rand van bladslingers, ook de vloerdelen waren ‘ge-eikend’. Op de schoorsteenboezem kwam een drieluik met landschap te voorschijn. Een verdieping hoger werden sjabloonschilderingen op vloerdelen aangetroffen. Al zijn de werkzaamheden nog niet afgerond, nu al is duidelijk dat Reguliersgracht 63 een zeldzaam gaaf negentiende-eeuws interieur bezit.

Tekst: Jos Smit

Januari 2002

Jos Smit is architectuurhistoricus en medewerker van Bureau Monumentenzorg Amsterdam. Met dank aan Han van der Zanden.

Powered by JReviews