Column. Linksbuiten bij Swift

Na een paar meter al krijg je zicht op het Hygiëaplein, een enorm rechthoekig plein, dat in tweeën wordt gedeeld door de Marathonweg. Aan de linkerkant zit de Europaschool en daar recht tegenover, op nummer 40, een kinderopvang. Aan de gevel van hun gebouw zit een brede rij prachtige reliëftegels die apen, hazen, vogels, paarden, padden, clowns en hanen verbeelden. Aan de andere kant van de Marathonweg, in het verste punt van het plein, staat een hek, waarachter het vervolg van de Hygiëastraat blijkt schuil te gaan.

Dat hek zit dicht, dus om weer in de Hygiëastraat te komen, moet je omlopen naar het Olympiaplein. In het smalle straatje staat een enorme schoorsteen. Ik heb geprobeerd erachter te komen wat zo’n enorme schoorsteen te zoeken heeft in zo’n klein straatje, maar niemand die het wist. Ik slaagde er zelfs niet in iemand te vinden die wist dat er een schoorsteen stond.

Op het Olympiaplein, bij Swift, kwam het einde van mijn voetbalcarrière. Ze hadden al een keeper en op de linksbuitenplaats, die mij was toebedeeld, had ik weinig te zoeken. Ik stond maar wat te kleumen – en Piet Keizer kon je je niet wanen, want die bestond nog niet. Op zaterdagmorgen werd je in een auto naar Lijnden of Badhoevedorp gevoerd, waar ze de schapen van het veld joegen, en na afloop moest je je in de kleedkamer wassen met ijskoud water. Ik wou keeper worden, van Blauw-Wit, net als Herman van Raalte, mijn held, die me, toen hij al heel oud was een keer heeft opgebeld. “Je spreekt met Herman van Raalte”, zei hij. “Herman van Raalte, Herman.”

Van het Olympiaplein fietste ik door de Gerrit van der Veen richting huis. Bij de Rubensstraat stapte ik even af. Op nummer 26 hangt een plaquette die herinnert aan Gerhard Badrian, een uit Duitsland gevlucht Jood, die hier op 30 juni 1944 door de Duitsers werd doodgeschoten. Badrian was fotograaf, maar wie heeft zijn foto’s ooit gezien?

Guus Luijters

December 2020

 

 

 

 

 

 

Delen:

Buurten:
Zuid
Editie:
December
Jaargang:
2020 72
Rubriek:
Column
Tijdperk:
1950-2000