Column: Afgezoend

Wie herinnert zich niet DE KUS? Tijdens een onverwachte wandeling van koningin Beatrix door de Jordaan op Koninginnedag 1988 gaf een voorbijganger haar spontaan een stevige kus. Deze, zeer geapprecieerde, handeling staat symbool voor de verzoening tussen hoofdstad en staatshoofd, een relatie die eerder zo onder druk had gestaan.

In 1966 werd de huwelijksvoltrekking tussen Beatrix en Claus door rookbommen ontsierd. In 1980 voltrok zich de inhuldiging onder uiterst grimmige omstandigheden, toen grote groepen krakers probeerden de Dam te bereiken. Gelukkig hoefden de sluipschutters die (buiten medeweten van burgemeester Polak!) op de daken van de gebouwen rond de Dam waren gestationeerd niet in actie te komen.

In het najaar van 1987 liet koningin Beatrix mij (ik was toen vier jaar burgemeester) weten dat zij dolgraag het komend jaar Koninginnedag in Amsterdam zou vieren. Ik reageerde enthousiast maar kreeg enige tijd later te horen dat het feest niet door kon gaan. Het kabinet achtte de situatie niet veilig genoeg. Woedend was ik. Hoe kon men zo’n conclusie trekken zonder de burgemeester te consulteren? Maar wat ik ook zei, de koningin zou die dag bezoeken afleggen aan Genemuiden en Kampen. En daarmee basta.

Ik nodigde de koningin toen uit voor een informeel bezoek later die middag, om “nog iets van de sfeer proeven”. Zij had aan een half woord genoeg. Om half drie vertrokken we vanaf het marine-etablissement, voor de feestelijkste rondvaart die ik ooit heb meegemaakt. Vanaf het moment dat wij het Singel op voeren, stond de overvolle, feestende binnenstad in lichterlaaie. Langs de hele route werd de majesteit toegejuicht.

Het ging zo goed dat wij de koningin durfden voor te stellen om een korte wandeling door de Jordaan te maken. We meerden af op de Prinsengracht, niet ver van de Egelantiersgracht. De korte stoet was praktisch onbegeleid en het – anders zo hinderlijke – leger van journalisten was afwezig, zodat het contact met het publiek heel direct was. Er waren Jordanezen die voor hun huis zaten en hun ogen niet konden geloven. Men dacht waarschijnlijk dat er een groepje cabaretiers langskwam en gaf luidkeels uiting aan hun scepsis, maar de meerderheid reageerde uitgelaten.

En toen kwam dé kus. Na een reeks moeizame jaren hadden de hoofdstad en het staatshoofd elkaar weer gevonden. Tijdens het majestueuze concert op de Dam, waarmee de feestelijkheden ter gelegenheid van het zilveren ambtsjubileum werden geopend, was dan ook geen wanklank te horen. De “republiek Amsterdam” (Ik citeer burgemeester Cohen) heeft het oranjegevoel, dat zo lang zo diep verankerd was geweest, weer tot zich toegelaten.

Tekst: Ed van Thijn
Foto: De Telegraaf
Juni 2005

Delen:

Buurten:
Centrum
Dossiers:
Politiek
Editie:
Juni
Jaargang:
2005 57
Rubriek:
Column
Tijdperk:
1950-2000