Buurtherinneringen: Volleyballen in het AMVJ-gebouw

Amper 18 was ik, toen ik in 1967 vanuit het diepe zuiden naar Amsterdam kwam om te studeren. Groen als gras, compleet met twinset, plooirok en penny shoes. Een eenvoudige manier om nieuwe vrienden te maken leek mij het lidmaatschap van een volleybalclub; ik had tenslotte jaren in het schoolteam gezeten. Ik koos voor de universitaire club US en kwam terecht in US7. We trainden in de Van Hogendorphal in de Staatsliedenbuurt. De hal bestaat nog steeds als Sportcentrum. We speelden veel uitwedstrijden, onder andere in de Apollohal en in Elzenhagen, in Noord.

Ik speelde ook wel eens in het in het toenmalige AMVJ-gebouw aan de Stadhouderskade 7. Vanaf midden jaren twintig was dit het hoofdkantooor van de Amsterdamsche Jonge Mannen Vereeniging: een vereniging die zich inzette voor de verstandelijke, lichamelijke en maatschappelijke ontwikkeling van jongemannen. Toen vanaf de jaren ' 30 ook meisjes tot de vereniging werden toegelaten, veranderde men de naam Algemene Maatschappij voor Jongeren.

In het AMVJ-gebouw was imposant, en beschikte zelfs over een binnenzwembad. Johnny Weismüller schijnt er nog gezwommen te hebben. Was dat wellicht in 1928, toen hij trainde voor de Olympische Spelen van Amsterdam, waar hij uiteindelijk twee gouden medailles won? Zijn reputatie als Tarzan moest hij toen nog vestigen. 

Van die geschiedenis was ik mij niet bewust toen mijn team aantrad tegen onze tegenspeelsters. We waren onder de indruk, van het gebouw en het Russische sportgeweld. Het zal niet verbazen dat we werden ingemaakt.

Een iets minder indrukwekkende locatie was de Oude Rai aan de Ferdinand Bolstraat. Thans woonzorgcentrum fungeerde het in de jaren zestig als sportcentrum. Mij staat één volleybaltoernooi nog helder voor de geest. Niet zozeer vanwege de sportieve prestaties. Ik weet nog dat het een lange, saaie dag was. Veel wachten, weinig spectaculaire wedstrijden. Nee, wat mij nog lang zou heugen, waren de splinters die ik dagen later nog uit mijn knieën moest peuteren. 

Beeld: Het AMVJ-gebouw in 1928. Stadsarchief Amsterdam/Fotopersbureau Holland.

Delen:

Buurten:
Centrum West Zuid
Dossiers:
Buurtherinneringen Sport
Rubriek:
Herinneringen
Tijdperk:
1950-2000