Buurtherinneringen: Over de oude gemeentegrens
Toen ik opgroeide in de Zeilstraat, in Zuid, lag aan de andere kant van de Zeilbrug Amsterdam-West. Sinds 1990 hoort die Hoofddorpleinbuurt echter bij Zuid. En om het nog ingewikkelder te maken: dat gedeelte van Amsterdam was - samen met het huidige Nieuw-West - tot 1921 deel geweest van de zelfstandige gemeente Sloten. De Schinkel vormde de fysieke barrière tussen deze uitgestrekte plattelandsgemeente en de stad Amsterdam.
Als kleuter maakte ik in 1955 dagelijks de oversteek, naar de St. Anna Bewaarschool in de Leimuidenstraat. Als ik nu vanaf het Hoofddorpplein deze straat inloop, kun je je niet voorstellen dat achter de linkergevelwand een kleuterschool huisde. Alleen de dubbele deur met ronde boog op nummer 11 was, ook toen al, het enige dat duidde op de school van de Zusters van Liefde.
De in 1942 gebouwde parochieschool van de St. Agneskerk met vier lokalen bevond zich op het binnenterrein achter de Victoriabioscoop op de Sloterkade. Ook deze bioscoop heb ik menigmaal, al of niet in schoolverband, met een bezoek vereerd. In de jaren tachtig is het gekraakt en gesloopt voor nieuwbouwappartementen.

Als kleuter was het vanaf de Zeilbrug tussen Zuid en West slechts tien minuten lopen naar de volgende grens: die met Nieuw-West. Die begon aan het eind van de Heemstedestraat die toen omhoog- en doodliep op de Westlandgracht. Ik weet nog dat deze plek het einde van de stad betekende. Van hieruit keek je - letterlijk - neer op de lagergelegen Sloterpolder die medio jaren vijftig al in afbraak was. Ik herinner me dat het hier altijd naar modder stonk.
Verderop, bij het Surinameplein, lag een smal wit bruggetje over het water dat toegang tot de Sloterpolder gaf. De sprong over deze grens naar wat later Nieuw-West ging heten, was toen een plan dat bij mijn ouders leefde. Een brochure van woningbouwvereniging Het Oosten, nog steeds in mijn bezit, vermeldde een nieuw te bouwen doorzonwoning in Slotervaart, prijs 11.000 gulden. Door de voor die tijd behoorlijk forse prijs én de afstand vanuit deze zandwoestijn naar de stad besloten mijn ouders hiervan af te zien...
Uitstapjes vanuit Zuid naar Nieuw-West waren er genoeg. Op zondag maakten we met het gezin wandelingen langs de huizen in aanbouw. We gingen naar de speelplek op de ringdijk bij het nimmer afgebouwde viaduct over de Oude Haagseweg. Dit ‘fort’ met de fietstunneltjes nodigde uit tot klimpartijen met uitzicht op het verkeer dat voorbij ratelde over de keibestrating, in de jaren ‘30 aangelegd over de voormalige Sloterweg die toen werd verbreed vanwege het toenemende verkeer van en naar Den Haag en Schiphol.
Lees hier meer over de herinneringen van Theo Durenkamp aan de voormalige gemeente Sloten
Headerbeeld: De landhoofden voor het nimmer voltooide viaduct van de ringspoorbaan op de Sloterweg/Oude Haagseweg (1971). Foto: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam.
Delen: