Buurtherinneringen: Het kinderbadhuis aan de Frederik Hendrikstraat

In Ons Amsterdam zag ik tot mijn vreugde de foto van het schoolkinderbadhuis aan de Frederik Hendrikstraat.  Kinderen konden hier eenmaal per week gratis douchen.

In 1955 zat ik in de 3de klas van de Dr. Rijk Kramerschool, aan de Nassaukade. Onder leiding van juffrouw Chateau gingen wij toen naar het kinderbadhuis. We moesten ons uitkleden tot ons onderbroekje en we kregen een wafelwashandje met een klodder groene zeep erop. We konden op het bankje voor de douches ons broekje neerleggen en kregen instructies om ons te wassen, met extra aandacht voor de hielen. De jongens op de bovenverdieping keken, als ze de kans kregen, wel naar beneden. Wij meisjes deden dan heel kuis ons washandje voor de schaamdelen.

Als we klaar waren mochten we ons afdrogen met het klaargelegde handdoekje en in de rij gaan staan waarna een mevrouw stuk voor stuk onze rug afdroogde. Als de vakantie naderde mochten wij als toegift onder de niet tot de grond geplaatste schotten op onze buik in de in het ronde geplaatste doucheruimte glijden. De douches stonden dan wel aan, anders lukte het glijden niet. 

Door Ria Hofland-Fonk

Beeld: Het Schoolkinderbad in 1938. Stadsarchief Amsterdam.

Delen:

Buurten:
West
Dossiers:
Buurtherinneringen
Rubriek:
Herinneringen
Tijdperk:
1950-2000