Buurtherinneringen: Het houten Ajax-stadion

In januari 1934 verhuisde mijn grootvader met zijn vrouw en vier kinderen (waaronder mijn vader) naar de van Marumstraat 7.  Deze straat lag aan de zuidoostelijke rand van de laatste vóóroorlogse nieuwe bebouwing. Het woonden op de eerste en de tweede verdieping. Aan de voorzijde een ruim uitzicht over de weilanden, met aan de horizon de bomenrij langs de Kruislaan.

Schuin links voor hun huis lag een houten voetbalstadion, het toenmalige Ajaxstadion. Dit was een bonus voor de kinderen, want zij konden vanuit de dakkapel aan de voorzijde van het huis precies door de open hoek van de tribune op het veld kijken en zo de wedstrijden zien. Helaas duurde dit plezier niet erg lang want het houten Ajaxstadion zou eind 1934 worden afgebroken. Ajax bouwde toen een nieuw stadion aan de Middenweg ter hoogte van Betondorp, het stadion De Meer.

In 1943 kwam ook mijn vader met zijn vrouw en zijn twee kinderen in de van Marumstraat wonen, naast het huis van zijn ouders. Ikzelf ben daar vlak na de oorlog geboren en heb jarenlang moeten horen hoe de familie in 1934 bijna een jaar lang vanuit de dakkapel de thuiswedstrijden van Ajax kon volgen. 

Zelf kende ik echter alleen het stadion De Meer aan de Middenweg. Ik bewaar goede herinneringen aan de wedstrijden die daar gespeeld werden. Voor alle thuiswedstrijden van Ajax kocht mijn vader kaartjes; voor het hele gezin. Altijd onoverdekte staanplaatsen in vak D of E. Het was een kwartiertje lopen van ons huis naar het stadion De Meer bij Betondorp.

Mijn middelbare school was de Frankendaelschool (hoek mr. P.N. Arntzeniusweg / Copernicusstraat). Johan Cruijff zat er een klas lager dan ik. Na schooltijd liepen Jopie Cruijff en ik dezelfde weg naar huis. Onderweg speelden we vaak een partijtje paaltjesvoetbal met de vriendjes uit de buurt van de van Marumstraat/Helmholtzstraat.

Het was me nooit duidelijk waar dat oude houten Ajaxstadion precies gestaan heeft. Tot... uit de nalatenschap van mijn ouders onlangs twee foto's te voorschijn kwamen waarop dat heel goed te zien is. Namelijk, de noordwesthoek van dat oude houten stadion lag op de hoek van de Helmholtzstraat (toen nog maar één blok lang) en de van Marumstraat. Het Christiaan Huygensplein is daar pas eind jaren 50 begin 60 gebouwd.

Johan heeft waarschijnlijk nooit geweten dat hij zo dicht bij dat oude houten Ajaxstadion heeft ge(straat)voetbald.

Ron Nieuwenhuis 

Beeld: Bouwvakkers slopen het Houten Stadion, 1934. Stadsarchief Amsterdam/de Arbeiderspers.

Delen:

Buurten:
Oost
Dossiers:
Buurtherinneringen
Rubriek:
Herinneringen
Tijdperk:
1900-1950 1950-2000

Gerelateerd

Ringdijk bij Weesperzijde, juni 1978
Ringdijk bij Weesperzijde, juni 1978
Bouwen & slopen 1 maart 2014