Buurtherinneringen: de Pijp en de Weesperzijde

De jeugdjaren van Fred Gijbels speelden zich af rond de Amstel ter hoogte van de Pijp. Het waren de jaren 1950. Alles liep hij in die tijd: “Een fiets zat er financieel niet in helaas.”

Gijbels woonde op de Schollenbrugstraat achter de Weesperzijde en ging naar de Sint Bernardusschool op Stadhouderskade 60, net voorbij de Heinekenbrouwerij. De bedrijvigheid daar herinnert hij zich nog goed: “Ertegenover in de Singelgracht lagen de dekschuiten met gerst en hop voor de productie van het bier. In de brouwerij werden nieuwe vulmachines met kroonkurken geïnstalleerd, dat kon je vanaf de straat goed zien. Later toen ik op de 2e OHS –  Openbare Handelsschool – zat, was Heineken de sponsor van de school. Er waren jaarlijkse schoolfeestjes in de brouwerij waar bier werd geschonken, nu ondenkbaar.”

“Op de Weesperzijde kwam ik langs café de Ysbreeker, die in die jaren was veranderd in kledingzaak de Prijsbreker. Ik kocht daar in 1959 mijn eerste pak. Gelukkig werd de Ysbreeker uiteindelijk weer leven in geblazen door de familie Wolff, tegenwoordig ook eigenaar van café Hesp verderop aan de Weesperzijde. Net daarvoor was een onderkomen van HvO - Hulp voor Onbehuisden. Als kind had ik geen idee wat daklozen of onbehuisden waren, een mysterie. Voor een jongetje van tien elf jaar was er veel te zien en te beleven onderweg van school naar huis. Het is meermalen voorgekomen dat mijn ongeruste moeder mij  tegemoet kwam fietsen om te zien waar ik bleef, vooral op de woensdag- en zaterdagmiddagen als er geen school was.”

Advertentie van de Prijsbreker

 

Headerbeeld: De Heinekenbrouwerij, 1959. Collectie Stadsarchief Amsterdam

Delen:

Buurten:
Oost Zuid
Rubriek:
Herinneringen

Gerelateerd

Verliefde blikken door gat in krant
Verliefde blikken door gat in krant
Herinneringen 1 april 2010
Hoe fout was Amsterdamse commissaris Broekhoff?
Hoe fout was Amsterdamse commissaris Broekhoff?
Verhaal 1 mei 1999
Amsterdamse speelplaatsen
Amsterdamse speelplaatsen
Herinneringen 1 april 1999