Bruine bonen met rijst in de Leidsestraat

La Cubana was jarenlang een begrip in het uitgaansleven van Amsterdam. De Surinaamse zanger Max Woiski sr. opende de deuren van zijn club op de Leidsestraat 52 in mei 1942 en bracht zo ook calypso naar het Leidseplein.

De Caribische muziek, het Afro-Amerikaanse calypso, bleek een hit bij het doorgaans witte publiek van de Leidsebuurt. Woiski trad met zijn La Cubana orkest op, waar hij zelf in zong en flageolet gitaar speelde tot 1958. De club had een tropisch thema met bamboematten aan de muur en muurschilderingen van de Caraïben. Gasten moesten het gevoel hebben alsof ze in Paramaribo waren. Om deze reden was de koepel in de club beschilderd als sterrenhemel, zodat het net een openluchtconcert was aan de Waterkant. Tropische exotica was niet alleen in het interieur te vinden: de gasten kregen ook sombrero’s en sambaballen toegeworpen tijdens het dansen.

Op drukke zaterdagavonden kregen gasten wel eens een bordje bruine bonen met rijst met vlees, door Woiski zelf gebakken in een grote pan thuis, vervolgens in de kleine keuken van La Cubana opgewarmd.

 

Meer lezen over de clubs van Surinaamse migranten? Klik dan hier

Bron beeld: Maria Austria Instituut: Saxofonist Kid Dynamite in nachtclub La Cubana, Amsterdam 1948.

Delen:

Buurten:
Centrum
Dossiers:
Kunst en Cultuur
Tijdperk:
1900-1950 1950-2000

Gerelateerd

Het Bijbels Museum gaat op reis
Het Bijbels Museum gaat op reis
Actueel 16 maart 2020
Uit een eeuw Amsterdamse leesgeschiedenis: de eerste jaren van de OBA
Uit een eeuw Amsterdamse leesgeschiedenis: de eerste jaren van de OBA
Verhaal 1 januari 2019
Stadslegenden: De Bullebak
Stadslegenden: De Bullebak
Herinneringen 1 juni 2014