Broertjes Dapper delen klappen uit

De Amsterdammer Olfert Dapper (1636-1689) kennen we van de Dappermarkt en als de schrijver van de Historische beschryving der Stadt Amsterdamuit 1663. Hij was in zijn tijd wereldberoemd. Dapper werd geboren in de Anjelierstraat, in de Jordaan. Vader Gerrit Gerrits was een lijndraaier (touwmaker), die in 1644 overleed. Olfert was toen acht. Moeder Trijntje Heeren stond er alleen voor, met drie kinderen: Olfert, Gerrit (1627-1690) en Lysbeth (1633-?).

Olfert kon gaan studeren in Utrecht en liet zich toen inschrijven onder de naam Dapper. Hij ontpopte zich als een ware duizendpoot: arts, taalkundige, vertaler, geograaf, historicus, alles tegelijk. Behalve die grote vijfdelige beschrijving van Amsterdam, met zeventig gravures, publiceerde hij grote werken over Azië, Afrika, Perzië, Syrië, Griekenland, ‘Mesopotamie, Babylonie, Assyrie, Anatolie of Klein Asie’, de eilanden van de Middellandse Zee en China – zonder er ooit zelf geweest te zijn. Hij vertaalde de Historiënvan Herodotus (‘de vader van de geschiedschrijving’) uit het Grieks. Zijn eigen boeken werden vertaald in het Frans, Duits en Engels, kortom: Olfert Dapper was een intellectueel met een internationale reputatie.

 

Vechtersbaas

Veel eerder al genoot hij een heel andere faam. Een paar jaar voor hij de stad verliet om te gaan studeren, dook Olfert op in de notariële archieven, en wel in de rol van vechtersbaas.

Verder lezen? U vindt het hele verhaal in het aankomende Oktobernummer van Ons Amsterdam.

Word abonnee

Ook leuk als cadeau!

Ontdek Ons Amsterdam

Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?

Meld je aan Arrow right Geef cadeau Arrow right
Delen:

Buurten:
Centrum Oost
Dossiers:
Amsterdammers
Editie:
Oktober
Jaargang:
2020 72
Rubriek:
Amsterdamse Akten
Tijdperk:
1600-1700