Brand in pension Johnny

Bij een brand in een pension met Marokkaanse gastarbeiders komen negen personen om het leven. De gebeurtenis leidde tot woede binnen de Marokkaanse gemeenschap en demonstraties voor betere huisvesting.

Vrijdagnacht 4 december 1970 brak er brand uit in pension Johnny, op de hoek van de Amstelstraat en de Paardenstraat. Negen mensen kwamen om het leven. De politie was die avond naar de Paardenstraat gegaan omdat er een ruzie zou zijn uitgebroken op de eerste verdieping van het pand, waar zich de bar bevond. Eenmaal ter plaatse bleken de vlammen al uit het pension te slaan.  

‘Afschuwelijke tonelen’ speelden zich die avond af, schreef de Leidse Courant: ‘Voor een raam van de derde verdieping zag het toegestroomde publiek een man levend verbranden. Later bleek dat deze ongelukkige zich niet meer had kunnen redden omdat twee andere slachtoffers zich in doodsnood aan z’n benen hadden vastgeklemd.’ Bij de brand kwamen acht Marokkanen die in het pension woonden om het leven, en één Tanzaniaan die op bezoek was. Er waren zes gewonden.  

Van de acht Marokkanen stonden er vier niet bij de vreemdelingendienst geregistreerd. Zij werden door familieleden en vrienden alsnog geïdentificeerd. Er waren waarschijnlijk zo’n dertig gasten in het pension, maar het precieze aantal was onbekend: het pensionregister was ‘kwijtgeraakt’. Alle pensiongasten die de brand overleefden – sommigen door van drie-hoog uit het raam te springen – werden ondergebracht in hotel COK naast het Vondelpark. 

 

Pas verbouwd 

Uit het politieonderzoek bleek dat er twee brandhaarden waren geweest: één op de trap die de enige in- en uitgang van het pension vormde en één op het portaal van de eerste etage bij de bar. Er was maar één uitgang, en er was geen brandtrap. De politie ontdekte dat er op de derde etage nooddeuren waren die toegang gaven tot een plat dak, maar deze deuren bleken na de brand nog dicht te zijn. ‘Niemand van de pensionbewoners wist van hun bestaan, óf men is ze in de paniek vergeten’, aldus Trouw

Enkele weken eerder had de politie nog een controle gehouden in het pension. Aan de minimumeisen voor de technische toestand werd voldaan, ‘al moesten nog wel verbeteringen worden aangebracht’. Een politiewoordvoerder zei dat het geheel pas verbouwd was. Er waren stenen muren tussen de kamers, het was ‘beslist geen verwaarloosde troep. De mensen die er woonden waren heel tevreden.’ 

Voorzover de brandweer na de brand had kunnen constateren, voldeed het pand inderdaad ‘redelijk’ aan de bouwkundige eisen, maar niet aan de brandveiligheidseisen: er was geen noodverlichting en er was geen brandkraan aanwezig op elke etage. Brandweercommandant R. Baaij zei tegen Het Parool dat dat niet veel had uitgemaakt: ‘De brandkranen in het trappenhuis zouden toch onbereikbaar zijn geweest, juist omdat de brand daar is ontstaan.’ 

Verder lezen? Abonnees krijgen het komende nummer van Ons Amsterdam omstreeks 1 juli in de brievenbus! Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je vóór vrijdag 1 juli 23:59 u. aan dan ontvang ook jij dit nummer thuis.

Ontdek Ons Amsterdam

Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?

Meld je aan Arrow right Geef cadeau Arrow right
Delen:

Buurten:
Centrum
Editie:
Augustus Juli
Jaargang:
Rubriek:
Verhaal
Tijdperk:
1950-2000