Bouwen & Slopen: Nieuw Meerhuizenplein in Amsterdamse-schoolstijl

Wie via de Kromme-Mijdrechtstraat het Meerhuizenplein oploopt, ziet onmiddellijk aan de overkant van het plein de Berlageschool. De school werd in 1926 gebouwd door de Dienst der Publieke Werken en is het enige pand op het plein dat niet is gesloopt, op enkele huizen in de Uithoornstraat na.

Oorspronkelijk waren in het gebouw twee lagere scholen gevestigd, vandaar ook de symmetrie. Achter de gevel van het (hogere) middenstuk, lag de gymzaal. Nu hebben de katholieke basisschool St. Catharina en peuterspeelzaal Skippy er onderdak. Het plein zelf was aanvankelijk een plantsoen, thans is het een speelveld.

De woningen links naast de school en elders op het plein waren ‘eenvoudige middenstandswoningen’ uit 1923 in de stijl van de Amsterdamse school, de meeste ervan waren ontworpen door A.J. Westerman. In feite is het Meerhuizenplein de kruising van de Korte Mijdrechtstraat en de Meerhuizenstraat, die parallel aan de voorgevel van de school loopt. Maar doordat de Meerhuizenstraat rechts van de school was overbouwd, had het plein toch een besloten karakter. Dat karakter blijft behouden, want de Meerhuizenstraat wordt opnieuw overbouwd.

Behalve woningen op het plein worden ook woningen in de Uithoornstraat en de gehele oneven zijde van de Korte Meerhuizenstraat door nieuwbouw vervangen. Ook hier was renovatie financieel niet haalbaar. Projectarchitect was Liebeth van der Pol van Atelier Zeinstra Van de Pol. Stadsdeel ZuiderAmstel wilde één gevel per straatwand en eenheid in de verschillende straatwanden, het kenmerk van de Amsterdamse School.

Tekst: Eric Slot
Foto: HJ Zantkuijl/Stadsarchief
Januari 2002

Delen:

Buurten:
Zuid
Dossiers:
Archeologie
Editie:
Januari
Jaargang:
2002 54
Rubriek:
Tijdperk:
1900-1950 1950-2000