Bouwen & Slopen: Lege kantoren in Zuidoost

In juni 2002 vroeg Versatel (bekend van internetaanbieder Zon) uitstel van betaling aan. Het bedrijf kampte met een schuld van € 1,7 miljard en als iedereen zou moeten worden uitbetaald, zou het bedrijf op dit moment zonder geld zitten.

Het gaat niet goed met de ICT-markt. Op 7 mei vorig jaar verhuisde het Amerikaanse bedrijf Cisco – leverancier van netwerken – naar een nieuw complex langs de A9, naast Ikea. Van de drie torens nam Cisco er echter maar twee in gebruik; het bedrijf hoopt de 19.000 m² vloeroppervlakte die de derde toren telt te verhuren. De kans daarop is minder dan voorheen.

De markt voor kantoren is ingezakt. Toch wordt in Zuidoost nog flink gebouwd, met het nodige risico, want een huurder heeft de projectontwikkelaar nog niet. Achter de Arena Towers (waar ABN Amro kantoor houdt) aan de Hoogoorddreef staat een kantoortoren te huur, waarop met grote letters staat vermeld dat het pand is aangesloten op het netwerk van British Telecom.

Naast de Arena wordt de laatste hand gelegd aan het Acanthus-complex, 42.000 m² ‘direct beschikbaar’ – ofwel nog niet verhuurd. Op de hoek van de Burgemeester Stramanweg en de Holterbergweg wordt het Handelshuis Amsterdam gebouwd. Het complex – 70.000 m² inclusief fitnessruimte – zal begin 2005 worden opgeleverd. Waar de Holterbergweg nu nog doodloopt (de weg zal worden doorgetrokken) wordt gebouwd aan de Arena Plaza, drie gebouwen vernoemd naar de Spaanse kunstenaars Gaudí, Dali en Miró (29.153 m² in totaal, oplevering eind 2003).

Ernaast verrijst een nog naamloos complex dat ook deel uit maakt van de Arena Plaza. Hoe wonen en werken er in de toekomst uitzien, wordt getoond in een futuristisch pand aan de Holterbergweg, onder de naam Living Tomorrow. Het is een initiatief van LogicaCMG en Unilever. De eerste toont ontwikkelingen op het gebied van informatie en communicatie en de laatste belicht de keukencomputer.

Ook andere bedrijven doen er aan mee. De koffiehoek is geïntegreerd door Douwe Egberts en men staat op een verhoogde vloer van Van Geel, handig bij het leggen van computerkabels. Nog dit jaar te bezoeken.

Tekst: Eric Slot
Foto: Stadsarchief
Juli-Augustus 2003

Delen:

Buurten:
Zuid-Oost
Dossiers:
Architectuur Economie
Editie:
Augustus Juni
Jaargang:
2003 55
Rubriek:
Tijdperk:
Vanaf 2000