Boris Lensky (1883-1972). Tovenaar op de viool

‘Zanger op de viool’, ‘vioolhypnotiseur’ en ‘tovenaar op de viool’: Boris Lensky was in de eerste helft van de 20ste eeuw de populairste violist van Amsterdam en ver daarbuiten.

Op 28 december 1912 opende in de Kalverstraat bioscoop Cinema Palace (later Roxy) zijn deuren. Eigenaar Jean Desmet nam de violist Boris Lensky in dienst als ‘muzikaal illustrator’, die met zijn orkest de stomme film muzikaal begeleidde. Hij werd er een beroemdheid door. Niet al wat hij speelde kon de filmrecensent bekoren: “Veel jazz-tsjing-boem met saxophoon-gejammer. Dat moet Boris Lensky niet doen.” Maar over zijn begeleiding van de film Richard Wagner (Carl Froelich, 1913) schreef de pers dat de musicus al bij de voorvertoning “een prachtige lauwerkrans onder daverend applaus [kreeg] aangeboden”. Het Nieuws van den Dag: “In bioscooptheaters wordt doorgaans geen applaus vernomen [..]. Bij de muziekuitvoeringen luiden de toejuichingen echter krachtig.” Er waren mensen die uitsluitend naar Cinema Palace kwamen om Lensky te horen.

Zes jaar lang speelde hij met zijn orkestje bij elke voorstelling. “Als er paardenrennen waren speelde ik De Posthoorngalop, bij een droevige gebeurtenis steevast de treurmars van Chopin.” Het schrijven van die muzikale begeleiding was haastwerk: “Elke donderdag kwam er een nieuwe film in de Cinema Palace. Dan maakte ik notities. Daarna eten in De Kroon: een grote biefstuk, aardappelen, een glas bier en spiegelei. Voor tachtig cents. Toen ging ik naar mijn werkkamer en componeerde sommige overgangen zelf. Voor een orkest van vijf tot twaalf man. We repeteerden één keer. Volgens mij was de muziek dan ook pas goed tegen de laatste dag dat de film draaide.” Als er weinig mensen in de bioscoop zaten, zei de directeur dat de muziek niet deugde. Lensky: “Waren er veel mensen, dan kreeg ik van de directeur een complimentje vanwege de muziek. Dan zei ik: ‘Nou ja, de film was ook niet veel hè?’”

Verder lezen? U vindt dit verhaal in ons komende Aprilnummer.

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee?

Word abonnee

Ook leuk als cadeau!

Ontdek Ons Amsterdam

Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?

Meld je aan Arrow right Geef cadeau Arrow right
Delen:

Dossiers:
Amsterdammers
Editie:
April
Jaargang:
Rubriek:
Markante Amsterdammers
Tijdperk:
1800-1900 1900-1950