Bladerboek over kunstvernieuwers

Als Nell Bronger in 1909 naar Amsterdam verhuist, noemt ze zich ‘dienstbode van beroep’. Maar ze komt niet naar de hoofdstad om in de huishouding te werken. Nell wil bij het toneel. Al snel maakt ze furore als kostuumontwerpster. Ze trouwt met kunstenaar Frits Lensvelt en treedt toe tot een select clubje van Amsterdamse schrijvers, schilders en acteurs. 

Kleinzoon Ard Hesselink wijdt nu een boek aan beider bewogen levens. Tussen Dam en Dijk (de titel slaat op de twee huizen van Nell en Frits – in Amsterdam en op een dijk in Zeeland) is een ‘bladerboek’. Hesselink wisselt tekst af met krantenknipsels, portretfoto’s, affiches, kostuumschetsen, brieven en kaarten. De lezer bladert hier doorheen, en kiest zelf zijn onderwerp. 

Geïnteresseerd in het Nederlandse toneel? Dan begin je op pagina 105 met het hoofdstuk over de decorontwerpen van Frits. Wie benieuwd is naar het Amsterdamse gezinsleven kan beter door naar de brieven van Nell aan haar tienerdochter Puck. Dan gaat het plotseling niet meer over tentoonstellingen en kostuums, maar over ijsjes eten bij de Hema en zwemmen in het Zuiderbad. 
 

TUSSEN DAM EN DIJK 

- Ard Hesselink 

- Specialty Book Productions 

- 312 blz. 

- € 50,- (bestellen: [email protected])

Delen:

Dossiers:
Kunst en Cultuur
Editie:
Oktober
Jaargang:
2021 73
Rubriek:
Recensie
Tijdperk:
1900-1950

Gerelateerd

Schilderachtige stad
Schilderachtige stad
Recensie 23 november 2021