Bijzondere stadsgezichten ontdekt van Renée Stotijn

Het was een bijzondere ontdekking die Esmee en Zaphira Stotijn deden na het overlijden van hun moeder Renée. Uit verscholen plekken kwamen honderden van haar tekeningen en schilderijen tevoorschijn.

Op 16 juni 2020 overlijdt de kunstenares en monumentenbeschermster Renée Stotijn. Bij het opruimen van haar huis aan de Weesperzijde weten haar twee dochters, Esmee en Zaphira, niet wat hen overkomt: in de handig getimmerde kasten en dubbele plafonds boven het keukentje liggen honderden tekeningen, pastellen, aquarellen en olieverfschilderijen verborgen. Portretten, stadsgezichten en stillevens, met een bijzondere voorliefde voor poppen.

Uit de curieuze vondst hebben de twee dochters een tentoonstelling samengesteld zoals ze de werken hebben aangetroffen in die kasten: zonder opsmuk of aanpassing, vaak zonder passe-partout of lijst. Het mag een wonder heten dat alles nog zo goed geconserveerd is gebleven, al zijn sommige kunstwerken wat aangetast door de tand des tijds – stof, deukjes, vochtplekken of scheurtjes. Het meeste is gedateerd en gesigneerd, maar er is weinig bekend over de onderwerpen – wie die mensen in de portretten zijn of waar in de stad hun moeder haar stadsgezichten maakte.

Renée Stotijn (1940) is de oudste dochter in een gezin met vier kinderen. Kort na haar geboorte verhuist de familie naar Amsterdam-Zuid, de Verhulststraat, vlak achter het Concertgebouw, waar vader Haakon Stotijn een aanstelling krijgt als solohoboïst in het Concertgebouworkest. Renée groeit op in artistieke kringen; de vermaarde fotografe Eva Besnyö fotografeert haar, als ze twee jaar oud is. Moeder Mieke ‘Melly’ Lindeman is een getalenteerde tekenaar en volgt jarenlang lessen aan een kunstacademie. Op latere leeftijd raakt Mieke politiek actief en is ze de drijvende kracht achter het wijkcentrum in de Vondelpark-Concertgebouwbuurt, vechtend tegen speculanten en voor het behoud van architectuur en monumenten. Zonder haar waren de Obrechtkerk en het Zuiderbad er niet meer geweest.

Verder lezen? U vindt dit verhaal in ons komende Aprilnummer.

Word abonnee

Bekijk hier de flyer van de expositie in de Beurs van Berlage, 31 juli t/m 19 september 2021.

Ontdek Ons Amsterdam

Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?

Meld je aan Arrow right Geef cadeau Arrow right
Delen:

Buurten:
Zuid
Dossiers:
Amsterdammers Kunst en Cultuur
Editie:
April
Jaargang:
Rubriek:
Verhaal
Tijdperk:
1950-2000 Vanaf 2000