Auto's en witte handschoenen

GARAGES IN AMSTERDAM

Veel garages vinden hun oorsprong in de paardenstallen. Zoals de eerste auto's leken op paardloze koetsen, zo zijn er in menig Amsterdamse garage nog paardenvijgen te vinden. Tenminste als je maar diep genoeg graaft.

Zo kan Arnoud Kost senior van de Volkswagen-garage met de showroom op de Stadhouderskade (ooit de Amsterdamse autoboulevard waar alle grote merken hun showroom hadden) nog verhalen hoe zijn familie vanuit de Tweede Weteringdwarsstraat met paard en wagen de stad bevoorraadde en de notabelen rondreed.
 

De witte handschoenen van de koetsier maakten plaats voor olie onder de nagelriemen

Maar die tijd ligt ver achter ons. De witte handschoenen van de koetsier maakten plaats voor olie onder de nagelriemen en de stallen werden ingericht als garages. Amsterdam groeide en ook het aantal garagebedrijven nam explosief toe. Volgens de RWD zijn er 212.308 auto's, 24.222 bedrijfswagens en 9518 in de stad geregistreerd.
 

Van de merkgebonden garages is 99% Bovag-lid en van de niet-merkgebonden garages is dat altijd nog 75%. Nog wat cijfers. Bij de hoofdstedelijke Kamer van Koophandel staan 735 autogelieerde bedrijven ingeschreven.

Lees hier het complete artikel als PDF

GARAGES IN AMSTERDAM

GARAGES IN AMSTERDAM

GARAGES IN AMSTERDAM

GARAGES IN AMSTERDAM

GARAGES IN AMSTERDAM

Lees hier het complete artikel als PDF

Banner foto: Stadsarchief Amsterdam

Delen:

Buurten:
Centrum Jordaan Noord Oost West Zuid
Dossiers:
Economie Vervoer
Editie:
Oktober
Jaargang:
1999 51
Rubriek:
Archief
Tijdperk:
1900-1950 1950-2000