Saaie man?

De doop werd ingeleid door Eymert van Manen van Stichting De Gekroonde Valk en brouwerij Poesiat en Kater. Hij begon met een inleiding over wie Willem Hovy was, volgens hem nogal een saaie, betamelijke man. Om Eymert te citeren: “Hij had nooit iets gedaan wat niet hoorde.”. Biograaf Rolf van der Woude, auteur van Brouwer naast God, was het daar niet helemaal mee eens. Hij kwam naar voren met een paar punten, dat Hovy toch niet helemaal zo zuiver was. Hovy was een lange tijd de woordvoerder van de koloniën in de Eerste Kamer, zijn doel was om heel Nederlands-Indië tot het christendom te bekeren. Ook een opvallend punt: Hovy bleef zijn hele leven overtuigd dat bier gezond was. Om dit te bewijzen stuurde hij kratten bier naar verschillende huisartsen, zodat zij het bier konden testen bij hun patiënten. Eén van die artsen was een kinderarts van het kindertehuis in Zandvoort. De arts deelde de kinderen op in twee groepen, de ene helft kreeg chocolademelk en de andere helft het stoutbier van Hovy. De arts concludeerde dat de kinderen die het bier dronken beter volgroeid waren ten opzichte van de andere groep.

Ondernemer en investeerder

Daarna sprak co-biograaf Ariëtte Dekker. Zij vertelde vooral over Willem Hovy als ondernemer. Hovy was een voorloper van de maatschappelijk verantwoorde ondernemer: hij zorgde voor arbeidersverzekering en betaalbare arbeiderswoningen voor zijn personeel. Daarna kwam Mirjam van Praag, voorzitter van het College van bestuur van de Vrije Universiteit, aan het woord. Haar boodschap ging over het belang van Hovy als investeerder en dat zijn gedachtegang moet blijven voort bestaan, want zonder Hovy was er nu geen Vrije Universiteit van Amsterdam geweest. Hovy doneerde een kwart, 25.000 gulden, van het oprichtingskapitaal.

Hovy Brug Stout

Ter afsluiting kwam stadsdeelbestuurder Nazmi Türkkol aan het woord, die samen met Mirjam het naambordje van Willem Hovy onthulde. In de geest van Hovy werd het bordje gedoopt met een stoutbier, speciaal voor de gelegenheid gebrouwen door brouwerij Poesiat en Kater – dat waren twee tijdgenoten van Hovy die ook bier brouwden. Het naambordje was niet het enige dat werd onthuld. Een paneel met uitleg over Hovy was ook geplaatst op de brug, namens het project ‘Geef straten een gezicht’. Aan het eind kon het speciaal gebrouwen bier geproefd worden, gelukkig waren er geen kinderen aanwezig.

Nazmi Türkkol onthult het paneel van ‘Geef straten een gezicht’ met uitleg over Willem Hovy

Header: Mirjam van Praag en Nazmi Türkkol onthullen naambord op de brug

Meer lezen over wie Willem Hovy was?

Rolf van der Woude schreef een biografie over hem: Brouwer naast God, en wij publiceerden dit artikel in 2009.