De gebouwen van de Vrije Universiteit bevinden zich sinds de jaren zestig aan de Boelelaan, op de huidige Zuidas, maar de universiteit zelf werd in 1880 geboren in hartje centrum Amsterdam. De protestants-orthodoxe theoloog, journalist en politicus Abraham Kuyper (1837-1920) was de grote initiator. Ter ere van de 140ste verjaardag van de universiteit zijn er in 2020-2021 diverse festiviteiten en lezingen georganiseerd om zijn educatieve erfenis te vieren.

Deze week is het Kuyperweek (7-11 juni 2021). In het kader daarvan is de podcast ‘De VU toen in het hart van Amsterdam’ en een bijbehorende wandelgids gepubliceerd. Er zijn twee verhalenroutes samengesteld. Een wandeling vertelt over de oprichting van de VU eind negentiende eeuw, en over hoe Abraham Kuper de stad en de kerk in die tijd opschudde. De andere wandeling vertelt over de VU tijdens de Tweede Wereldoorlog: over de onderduikers in het laboratorium, over studenten die actief waren in het verzet, maar ook over docenten die met de bezetter sympathiseerden.

Podcast en wandelgids zijn beiden gratis te downloaden via deze link

Ons Amsterdam heeft een artikel geschreven in 2011 over de 'mannenbroeders' onder leiding van Kuyper, lees dat artikel hier.