Zomaar een dag in Amsterdam. Op de Zeedijk staat een jongeman zich in het zweet te werken: hij hijst een bank naar boven, die door het raam naar binnen moet, omdat die duidelijk niet door de voordeur en via de smalle trappen naar boven kan.

Om de man heen verzamelen zich toeristen, die met open mond de takelwerkzaamheden gadeslaan

Amsterdammers daarentegen lopen zonder op of omkijken voorbij. Het tafereel doet denken aan de verbaasde opmerking die een bevriende Amerikaan ooit maakte: "Jullie rivieren liggen hoger dan het land!" Ja, en we takelen onze spullen in Amsterdam met behulp van een hijsbalk naar boven - nou en?

Wij staan er eigenlijk nooit bij stil dat we onder de zeespiegel wonen. of dat andere mensen hun huisraad gewoon via de voordeur naar binnen brengen, maar een beetje vreemd is het bij nader inzien natuurlijk wel. Dat vond ook de 66-jarige Han Schenk.

Hij raakte gefascineerd door het verschijnsel hijsbalken en alle informatie die hij in de loop van jaren verzamelde bundelde hij, met foto's van Nico Roodhart. in Van onderen! Vierhonderd jaar hijsbalken in Amsterdam, dat onlangs verscheen bij Architectura & Natura.

Lees hier het artikel als PDF

Lees hier het artikel als PDF

Banner foto: Stadsarchief Amsterdam