Wat kan ik onze nazaten aan historische merktekens melden uit het jaar 2002? De iT is gesloten, de beroemde disco, een teken dat de luchtige jaren negentig definitief voorbij zijn. Op Marken zag ik deze zomer geen enkele oude vrouw meer ‘gewoon’ in klederdracht over straat lopen - in 1998 had ik er nog een stuk of drie gezien. De laatste mussen zijn ook verdwenen, uit het struikje om de hoek bij de Nieuwmarkt waar ze tot vorig jaar nog huisden - noteer dat, milieuhistoricus uit 2102!

Dit najaar gaat, bij leven en welzijn, de boormachine voor de Noord-Zuidlijn de grond in. De stadsarcheologen wrijven zich al in hun handen, maar de rest van de Amsterdammers heeft geen idee wat hen boven het hoofd hangt. Kleine signalen - verleggingen van de bovenleiding - wijzen op een bestorming van het centrum die ons nog lang zal heugen. U lacht in uw vuistje, daar in 2102, wij weten nog van niks.

Ik wijs op een ander merkteken, minder vrolijk. Sinds deze zomer wordt er ’s avonds weer getippeld in de Damstraat. De jeugdige pooiertjes hebben deze plaats met veel gevoel voor historie gekozen. Vlak ernaast ligt de Pijlsteeg, het was de hoerenplek bij uitstek in het oude Amsterdam, en de schoutsknechten verdienden er als halve pooiers een aardig centje bij. Nu is het weer aan de gang, de surveil­lerende agenten zijn voornamelijk in elkaar geïnteresseerd, de criminele vrijplaats is weer honderd meter uitgebreid.

Nog een merkteken. De wilde taxichauffeurs - het kostte een halve eeuw om de boel te reguleren en een half jaar om het weer uit te hand te laten lopen - besprin­gen in Amsterdam hun passagiers nu al vanaf de douanedeur op Schiphol. Zoiets gebeurt inderdaad ook elders: in Tirana, Bangkok en andere derdewereldsteden. De kluwen junks en tasjesdieven op het Centraal Station heeft zich deze maanden uitgebreid tot het halve voorplein. De stad keert zich naar binnen, al het kwaad komt van buiten, van onderwijzers, wijkagenten, maatschappelijk werkers en al die andere ploeteraars in de buurten hoor je niets meer, de roep om orde galmt door de straten.

Laatste merkteken: Amsterdam kantelt.

Geert Mak

Oktober-November 2002