In de wekelijkse podcast Amsterdam Wereldstad van Het Parool – die deze maand één jaar bestaat – schuiven journalisten en specialisten aan bij host Lorianne van Gelder om te vertellen over Amsterdamse thema’s. Dat is altijd naar aanleiding van een actueel thema, zoals de middelbare school-loting en irritaties over e-bikes op het fietspad.

Het aardige is dat uit de actualiteit wordt teruggekeken naar het verleden. In een aflevering over de verschraling van het winkelaanbod in de Leidsestraat (online sinds 28 februari) vertelt stadshistoricus Clé Lesger bijvoorbeeld hoe het winkellandschap in de afgelopen decennia is veranderd. In de podcast van 27 december werd uitgelegd waarom de (aanvankelijke) keuze van prinses Amalia voor een studie aan de Universiteit van Amsterdam een historische ommezwaai was (want ze ging niet naar Leiden). En op 3 januari werd er teruggekeken naar de hoogtijdagen van het kraken, een halve eeuw geleden.

Op een luchtige manier komen zo uiteenlopende thema’s aan bod, stedelijke fenomenen die vaak wortelen in het verleden: de sprong over het IJ, de groeiende populariteit van Keti Koti, de mooiste liedjes over Amsterdam of de aanwezigheid van ratten in de stad.

Soms wat diepgaander dan andere keren, maar Amsterdam Wereldstad weet toch te schetsen hoe het heden altijd voortkomt uit het verleden.

Amsterdam Wereldstad

Podcast, ca. 25 min.

Eindredactie: Josien Wolthuizen

https://www.parool.nl/podcasts, spotify, apple.